Gendertrajecten

Nette Costeris begeleidt en biedt een luisterend oor en steun tijdens gendertrajecten. Misschien kent u iemand of bent u iemand die een geslachtsverandering heeft ondergaan. Al kiest lang niet iedereen voor een (volledige) operatie. Nette is actief bij  Dit is mijn Toekomst als coach waar ze haar grote passie, de astrologie uitoefent. Daarnaast coacht ze ook tijdens rouwprocessen.

Ik heb veel vragen gekregen over wat een gendertraject inhoudt. Ik wil dat graag uitleggen in deze blog.

Gender is de Engelse vertaling van geslacht. Onze biologische (uiterlijke) kenmerken bepalen bij onze geboorte of we als vrouw of man door het leven zullen gaan. Bij de meeste mensen leidt dit niet tot problemen, maar dit geldt niet voor iedereen. Er is de laatste tijd veel aandacht voor geweest op TV en in andere media. U heeft misschien de uitzendingen van 'Hij is een Zij' van Arie Boomsma gezien? Daarmee is dit onderwerp bekender geworden bij een groter publiek, maar het is er altijd geweest.

Je kunt bijvoorbeeld biologisch als jongetje geboren worden en je toch echt een meisje voelen en vice versa. Of je voelt je gewoon mens en niet specifiek vrouw of man en wil ook niet in een standaardhokje geduwd worden. Dit zijn zomaar twee voorbeelden. Soms voelen kinderen dit al op jonge leeftijd, anderen ontdekken het als ze ouder worden.

En wat dan? Gelukkig mag het er in onze tijd meer zijn dan vroeger. Ik zeg bewust 'meer', maar of het echt geaccepteerd wordt? Het is net als met homoseksualiteit, je wordt zo geboren. Mensen met genderproblemen zijn dus niet raar of gek, ze zijn geboren in het verkeerde lichaam. Je kunt van geslacht wisselen en dit heeft de afgelopen periode zo'n vlucht genomen dat er een opnamestop is geweest bij de VU in Amsterdam. Als iemand hier voor kiest, heeft hij/zij een lange weg te gaan. De screening is zwaar en je moet bijvoorbeeld een jaar leven in het geslacht dat je wilt worden compleet met je nieuwe naam.

Stelt u zich dat eens voor. Je bent uiterlijk nog mannelijk, ondanks de hormonen, en je moet een jaar als vrouw leven voor je geopereerd wordt. Dat is een heel klein aspect. Tegenwoordig mag je ook je nieuwe geslacht in je paspoort laten zetten. Vroeger mocht dat niet. Nu is er veel aandacht voor privacy. Vroeger was dat een stuk minder. Dan kon het zo maar gebeuren dat je als man in een wachtruimte wachtte tot je werd geroepen en dat er dan heel hard werd geroepen 'mevrouw…' Vreselijk!

Zo'n traject is zwaar voor degene die er in zit, maar ook voor de omgeving. Door de openheid die er nu is, kunnen kinderen beter begeleid worden. Vroeger ging men er soms van uit dat je van een kind een jongetje of meisje kon 'maken' door de 'juiste' begeleiding en speelgoed. Nu wordt er gelukkig veel meer naar de behoeftes van het kind gekeken.

Maar stelt u zich eens voor dat u getrouwd bent en u ontdekt dat u niet verder kunt als man of vrouw, omdat u zich echt niet zo voelt. Is dit het einde van uw huwelijk? Wat betekent dit voor eventuele kinderen? Hoe gaat het verder op uw werk? Wat zegt de buurt? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

U begrijpt hoe lastig en ingrijpend zo'n proces voor de persoon in kwestie is. Maar ik zei eerder ook dat het zwaar is voor de omgeving. Wat doe je als vrouw als je man zegt dat hij zich vrouw voelt en ook zo door het leven wil gaan? Blijf je getrouwd of ga je scheiden? En als je getrouwd blijft, ziet de buitenwereld je opeens als lesbisch stel, terwijl jij je nog hetero voelt. Wat doet dit met jou en je eigen seksualiteit?

En ook al staat de omgeving nog zo achter de keuze van deze man/vrouw, er is ook een stuk rouw. Rouw, omdat je afscheid neemt van bijvoorbeeld je vader, man of zus. Als je getrouwd blijft, krijgt je partner een andere identiteit. Door de hormonen zijn er meestal gedragsveranderingen, er kan zelfs een soort puberteitsfase zijn die merkbaar is in bijvoorbeeld gedrag en kledingkeuze.

Degene die gaat veranderen is zo vol van alles en bezig met zijn/haar nieuwe stuk, dat de partner zich vaak niet meer gezien voelt. Gevoelens zijn dubbel, want ze willen hun man/vrouw steunen in hun proces, maar moeten zelf ook zoveel verwerken.

Bovenstaande is een hele simpele schets van een heel complex en vaak pijnlijk proces. En dan kan het helpen om met iemand te praten. Een simpele oplossing is er niet, maar het is fijn als iemand gewoon kan praten over zijn eigen gevoelens zonder bezig te zijn met of het niet kwetsend is voor de partner.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact op met Nette Costeris. U kunt een mailconsult aanvragen waarin u meerdere vragen kunt stellen en tevens foto’s kunt uploaden. Anders is Nette te bereiken via 0909-8070 boxnummer 246.

 

 

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Spiritueel-Hulplijn
28-2-2018
Spiritueel hulplijn

Dit is mijn Toekomst is een spirituele hulplijn waar meer dan 60 mediums, life coaches en astrologen werken om dagelijks verschillende levensvragen te beantwoorden. ...