Help ik ben een twijfelaar
Twijfelen, we doen het allemaal wel eens. Wanneer je in de winkel staat met een mooi shirtje in de handen, doe ik het wel? Doe ik het niet? En dan zegt je vriend of vriendin: ‘bij twijfel niet doen’. Maar wat is nu eigenlijk het nut van twijfelen.
We twijfelen omdat we bang zijn de verkeerde keuze te maken. Wat als je niet meer terug kunt? Deze angst kan je soms ook ontmoedigen of verlammen. Maar bekijk het ook eens van de goede kant, want twijfelen scherpt je geest. Het verruimt je blik en laat je de dingen van verschillende kanten bekijken.
Verander je kijk op de situatie: twijfelen is goed!
Twijfelen heeft een slecht imago. Daadkracht, dingen zeker weten, daar lijkt het in onze samenleving soms vooral om te draaien. Maar niemand weet precies hoe het zit, en er zijn meer manieren om het leven vorm te geven. Er bestaat geen recept dat je overal op kunt toepassen. Twijfelen rekt je denkkaders op en laat je de verschillende mogelijkheden en alternatieve antwoorden zien. Je bekijkt een probleem van meerdere kanten, waardoor je creatievere oplossingen gaat zien.
Ga naar een nieuwe plek
Stap uit je comfortzone door nieuwe dingen te ondernemen! Ga op reis, of bezoek eens een plek waar je nog nooit bent geweest. Dat kan ook gewoon in Nederland! Volgens René Descartes, de filosoof van de twijfel, is dit een goede manier om je eigen leven onder de loep te nemen. Op vakantie doe je afstand van je thuisbasis, je zekerheden. Je gaat het avontuur aan. Dit is de manier om wijsheid en ervaring op te krikken. Buiten je veilige zones leer je jezelf beter kennen. Je legt nieuwe contacten, maakt bijvoorbeeld kennis met een andere cultuur. Je komt allemaal dingen tegen die je aan het twijfelen kunnen brengen; over jezelf, over het leven thuis. Wat vind ik nou écht leuk? Waar word ik gelukkig van? En wat wil ik straks veranderen?
Sla er niet in door
Durf soms ook gewoon te kiezen. Voor sommigen kan dit lastig zijn. Een hoop mensen zijn altijd op zoek naar het beste product, het hoogst haalbare en het beste alternatief. Een typische perfectionist kan rustig een week dubben over een nieuwe fiets of een citruspers. Laat staan het boeken van een vakantie. Overal heb je wel wat op aan te merken en elke beoordeling van een ander maakt wat in je los. De vraag die de perfectionist zichzelf stelt is een onmogelijke, want het antwoord weet je nooit van tevoren. Een betere vraag om jezelf te stellen is: ‘Is dit een goede optie?’ Je legt de lat voor jezelf dan iets lager, waardoor beslissen makkelijker wordt.
De Redactie van Dit is mijn Toekomst