Neem jezelf op functioneringsgesprek

Dromen veranderen, doelen veranderen, mensen veranderen en tijden veranderen. Doordat we in een constante bubbel leven vol veranderingen, is het belangrijk en verstandig om eens in de zoveel tijd met jezelf in gesprek te gaan. Functioneert alles nog naar behoren? Zijn er dingen die ik liever anders zou willen zien? Ben ik nu tevreden met hoe alles gaat?

 

Wanneer je werkzaam bent voor een bedrijf heb je ook vaak te maken met dit soort vragen, maar dan in de vorm van een functioneringsgesprek. Eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Puur om de voortgang te peilen en te controleren of de neuzen nog dezelfde kant op staan. Ga je elke ochtend nog fluitend naar je werk bijvoorbeeld? Wat gaat er goed en wat kan er beter?

Het functioneringsgesprek wordt vandaag de dag ook wel eens ‘achterhaald’ genoemd. Misschien is het ook wel ouderwets, maar het idee erachter is tijdloos. Eens in de zoveel tijd even stilstaan en reflecteren op wat je nu eigenlijk aan het doen bent, is zo slecht nog niet. Het functioneringsgesprek moet ook zeker niet binnen de bedrijfsmuren blijven. Iedereen zou het moeten doen. En dan niet alleen op werk, met je werkgever, maar met jezelf. Over werk, maar ook over je relaties en sociale activiteiten bijvoorbeeld.

 

Veel mensen zijn geneigd met de stroming van het leven mee te stromen, of ook wel kabbelen. Volgens het perfecte plaatje van onze maatschappij moeten we naar school, een studie volgen, diploma halen, een succesvolle baan hebben, trouwen en kinderen krijgen. Oftewel huisje, boompje, beestje. Als we eenmaal de baan hebben gescoord waarvan we dáchten dat we die altijd wilden, zetten we alles op alles om het een succes te laten worden. Zelfs als ons onderbuikgevoel aangeeft dat we er helemaal niet zo gelukkig van worden als we van tevoren dachten.

Dit geldt ook voor relaties en onze sociale contacten en activiteiten. We doen vaak dingen die we altijd deden omdat we die ooit leuk vonden. Alsof iets nieuws ondernemen een raar iets is. Maar mensen veranderen, smaken veranderen, interesses veranderen. Iets dat je op je twintigste leuk vond, hoeft op je dertigste niet meer zo interessant te zijn. Een vriendschap die ooit veelbetekenend was, kan binnen een aantal jaar over gaan of doodbloeden. Het feestbeest zou ook wel eens lekker thuis op de bank willen liggen. Het is niet zo zwart wit als dat het vaak wel gezien wordt.

 

Maar hoe zit het met jou? Functioneer jij nog naar behoren? Luister jij nog naar je onderbuik gevoel en experimenteer jij nog wel eens met nieuwe ondernemingen? Juist daarom is het zo belangrijk om eens in de zoveel tijd een functioneringsgesprek met jezelf te voeren. Even stilstaan en kijken of de manier waarop je je leven inricht eigenlijk nog wel past bij wie je nú bent. Of de relaties die je hebt nog bevredigend zijn en jou als persoon dienen. Of je nog wel zo blij wordt van al die hobby’s die nu bijna als een verplichting voelen. Het kan lastig zijn om zo’n gesprek met jezelf te voeren, het kan zijn dat je het gevoel hebt dat iemand dicht bij je staat die vragen over jou beter kan beantwoorden. Maar waarom is dat zo? Zit je dan niet iets te veel in het hoofd in plaats van in het hart (je gevoel). Het vraagt om zelfvertrouwen en zelfkennis om in de spiegel te kijken en aan jezelf toe te geven dat je dingen doet die niet meer bij je passen. Misschien ook omdat je van iemand bent gaan houden en je het zielig vind voor de ander om dan afstand te nemen. Dat toegeven betekent namelijk vaak ook: dingen moeten veranderen. En verandering is eng. Toch is er één ding dat nog veel enger is: niet alles uit het leven halen wat erin zit, omdat je bang was voor verandering.

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Mental-Coach
Mental coach

Door je gedachten de baas te worden, heb je meer invloed op je lichaam. De balans tussen fysieke en mentale krachten komen op deze manier bij elkaar. ...