Beren op de weg zien

Het is het vandaag he hoofdonderwerp in de krantenkoppen, op het tv-journaal en op de radio.. Angststoornissen. Het blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders in zijn leven te maken heeft met een angst- of paniekstoornis, maar meer dan de helft van hen durft hier niet over te praten. Zelfs niet met vrienden of familie. De reden hiervoor, is dat de mensen met angsten anderen er niet mee willen belasten, bang zijn dat ze niet serieus worden genomen, hun eigen angst niet erg genoeg vinden, zich schamen of denken het probleem zelf op te kunnen lossen.

De symptomen van een angststoornis zijn vaak: kortademig, duizelig, zweten, hartkloppingen en een drukkend gevoel op de borst. Een flink deel van de mensen die op de harthulp terechtkomt, blijkt geen hartaanval te hebben, maar een paniekaanval.

 

Angststoornissen kunnen ontstaan door bezorgdheid over werk, de kinderen, vakanties, financiële zaken of wat de toekomst brengen zal. Misschien meer beren op de weg zien dan er zijn. Maar waar komen die beren toch vandaan?

Angstigheid zijn de rusteloze nachten van slapen. Het zijn de hersenen die je nooit kunt uitschakelen. Het zijn de gedachten die je overdenkt voordat je naar bed gaat en al je ergste angsten worden werkelijkheid in dromen en nachtmerries. Je hebt een oververmoeid gevoel, terwijl de dag soms maar net is begonnen.

Angstigheid is overal op tijd komen, omdat de gedachte om te laat te zijn je over de rand zou brengen. Angstigheid is de faalangst en het streven naar perfectie. Het heeft altijd een schema of een plan nodig. Het is de stem in je hoofd die zegt ‘je zult falen’. Je probeert de verwachtingen van mensen te overtreffen en daardoor neem je meer op je schouders dan je aankan. Maar angstigheid is ook uitstelgedrag omdat je verlamd bent van de angstigheid om te falen.

Het zijn de triggers die je uitschakelen. Het valt privé gezien uiteen en huilt als je overweldigd bent, maar niemand zal ooit die kant van jou zien. Angstigheid trekt aan en probeert opnieuw, omdat het enige dat erger is dan het overwinnen van andere mensen, jou en je eigen demonen overwint. Het verslaat die kritische stem die zegt: ‘je hebt het echt verpest’ of ‘je zou je nu vreselijk moeten voelen’.

Je gedachten in deze zijn bepalend. Wie altijd beren ziet, hoort zichzelf in zijn hoofd allerlei negatieve dingen zeggen: “Ja maar, stel nou dat…. Wat als ….” En dan komen de negatieve scenario’s. De fantasie gaat daarmee aan de haal en er doemen dan vast en zeker ook allerlei nare beelden op waarin iemand al voor zich ziet wat er allemaal mis kan gaan. Dat maakt dan vervolgens dat je je angstig of bezorgd gaat voelen. En dan neemt de kans op een “dat gaan we maar niet doen” natuurlijk toe.

 

Angstigheid is de behoefte om dingen onder controle te houden, omdat het voelt alsof sommige situaties in je leven buiten je controle liggen en je ermee moet leren leven.

Maar meer dan wat dan ook, angstigheid is zorgzaam. Het wil nooit iemands gevoelens kwetsen. Het wil nooit iets verkeerd doen. Meer dan wat dan ook, het is de behoefte om gewoon geaccepteerd en geliefd te zijn. Het is oké om hier over te praten met iemand, maar durf dingen ook meer van de zonnige kant te zien.

 

Sommige mensen denken dat je als optimist of pessimist geboren wordt. En dan zou je daar voor de rest van je leven aan vast zitten. Niets is minder waar. Je kunt echt leren hoe je dingen anders gaat zien. Zodat je je meer en meer richt op de positieve kanten. Bij Dit is mijn Toekomst hebben we een hoop coaches die op angststoornissen in kunnen spelen, zoals Rachel, Bertine en Annelies. Wanneer je wat meer de zonnige kant wil inzien, dan zijn coaches zoals Gert, Peggy, Bert en Paul goede gesprekspartners.  

 

De Redactie van Dit is mijn Toekomst

 

 

 

 

 

 

Transformatie Coach Angststoornissen
 
Coaches die nu beschikbaar zijn:
Bekijk hier het profiel van Life Coach Aurora | Dit is mijn toekomst
Beoordeling Aurora
Expertises:
Beschikbaar | Aurora | boxnr. 137
Bekijk hier het profiel van Life Coach Peter | Dit is mijn toekomst
Beoordeling Peter
Expertises:
Beschikbaar | Peter | boxnr. 269
Gerelateerd:
8dca3c6f-12d5-4381-b842-9c278596748e
2-4-2019
Gold healing

Bij Gold Healing wordt er gewerkt met de sterke en zuiverende werking van goud....

 
803f80cc-4910-4e4f-9f8c-5370f96d6d7a
30-3-2020
Rachel wil healen zodat Marga kan loslaten

Rachel verteld de waarheid over de liefde...