Ontdek hoe jouw hechtingsstijl jouw volwassen relaties vormgeeft

De grondlegger van de hechtingstheorie, de Britse psychiater John Bowlby, en zijn collega Mary Ainsworth, hebben ons veel geleerd over hoe de vroege band met onze ouders of verzorgers onze latere relaties beïnvloedt. Deze blauwdruk van hechting vormt de basis van hoe we als volwassenen verbinding maken en hoe we onszelf zien. Benieuwd welke hechtingsstijl jij hebt? Laten we eens kijken naar de vier typen hechting en hoe ze jouw relaties vandaag de dag beïnvloeden.

Veilige Hechting: Een Stevig Fundament

De meerderheid van de kinderen, zo'n 60 tot 70%, ontwikkelt een 'veilige' hechting. Ze groeien op met toegankelijke en beschikbare ouders. Zelfs als de band kort wordt onderbroken, kunnen ze weer op hun gemak op ontdekkingstocht gaan, wetende dat hun ouders er zijn als ze terugkeren. Deze kinderen ervaren de wereld als veilig en voorspelbaar, wat hen als volwassenen stressbestendiger en gelukkiger maakt. Ze hebben betere relaties, minder gezondheidsklachten en presteren vaak ook beter op het werk.

 

Onveilige Hechting: De Uitdagingen van Verbroken Verbindingen

De overige 30 tot 40% van de kinderen ontwikkelt een 'onveilige' hechting, die verder onder te verdelen is in drie typen.

  1. Vermijdende Hechtingsstijl: Deze stijl ontstaat wanneer ouders afstandelijk en onbeschikbaar zijn. Het kind leert zijn behoeften te minimaliseren uit angst voor afwijzing. Als volwassenen kunnen ze het gevoel hebben dat ze geen liefde nodig hebben (afwijzend-vermijdend) of juist sterk verlangen naar liefde maar er tegelijkertijd aan twijfelen (angstig-vermijdend). Ze kunnen snel verzeild raken in knipperlichtrelaties en patronen van aantrekken en afstoten.

  2. Afwerende Hechting: Deze kinderen zoeken veel toenadering bij hun opvoeders en reageren heftig op hun afwezigheid. Als volwassenen kunnen ze zich vastklampen aan hun partners, last hebben van verlatingsangst en snel jaloers zijn, wat de relatie onevenwichtig kan maken.

  3. Gedesorganiseerde Hechting: Dit type hechting komt vaak voor bij kinderen die verwaarloosd of misbruikt zijn. Ze ervaren tegenstrijdige emoties omdat hun opvoeders zowel liefde als angst opwekken. Als volwassenen vertonen ze vaak kenmerken van zowel vermijdende als afwerende hechtingsstijlen, wat kan leiden tot gevoelens van verlies van controle en innerlijke chaos.

Van Onveilig naar Veilig Gehecht: Een Mogelijke Reis

Herken je jezelf in een van deze onveilige hechtingsstijlen? Geen paniek. Het is mogelijk om te leren veilig te hechten aan je partner, vrienden en familie. Soms is therapie nodig, soms vereist het veel zelfonderzoek, geduld en zelfliefde. Omring jezelf met veilig gehechte mensen die je steunen in dit proces, en onthoud dat het nooit te laat is om positieve veranderingen aan te brengen.