Gedachtencoaching

Wat is gedachtencoaching en waar wordt bij deze vorm van coaching aan gewerkt? Annette geeft inzichten in je eigen denken en geloven. Ze legt het haarfijn uit in deze blog!


Op welke momenten zijn we het meest gelukkig? Dat is wanneer onze geest vrij is van gedachten die stress, frustratie of angst opleveren... Onbezorgd dus.

Toch hebben we allemaal die gedachten, ze komen zonder dat we erom gevraagd hebben, blijven hangen en gaan aan ons knagen. Gedachten als: ‘ik ben niet goed/mooi/intelligent genoeg’, ‘hij/zij houdt niet meer van me’, ‘ik weet niet hoe ik goed met mijn kinderen moet omgaan’, had ik maar niet..., was ik maar niet..., wist ik maar of..., ik heb geen tijd voor mezelf.

Zo piekeren en lijden we heel wat af. We hebben last van ons verleden en we zijn bang voor de toekomst.

 

Lijden
We lijden omdat we onze gedachten geloven, omdat we ze klakkeloos voor waarheid aannemen. Gedachten kunnen we niet loslaten. We kunnen wel onderzoeken of ze waar zijn of niet. We kunnen een stressvolle gedachte omkeren en kijken of die omkering misschien wel net zo waar is. Als we dat gedaan hebben dan laten die stressvolle gedachten uiteindelijk ons los. Dat is gedachtencoaching.

Een voorbeeld:
Je bent met iemand uit geweest en je hebt een geweldige avond gehad. Jullie wisselen telefoonnummers uit. Jij stuurt de volgende dag een berichtje waarin je schrijft dat je het naar je zin hebt gehad en dat je graag een nieuwe afspraak wilt maken. De ander reageert niet.

De eerste gedachte die je waarschijnlijk hebt is: ‘hij/zij vindt mij zeker niet leuk genoeg. Had ik nu maar niet dat berichtje gestuurd, nu heb ik het helemaal verknoeid!’

Laten we eens kijken naar die gedachte ‘hij/zij vindt mij niet leuk’. Is dat waar? Kun je er absoluut zeker van zijn dat hij/zij jou niet leuk vindt? Nee, dat kun je niet want je weet het niet. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom iemand niet reageert zonder dat dat met jou te maken heeft.

Maar jij gelooft deze gedachte en je gaat er steeds meer last van krijgen. Hoe meer je erover denkt hoe meer nare gevoelens je krijgt: schaamte, kwaadheid, onzekerheid, om er maar een paar te noemen.
Stel je nu eens voor wie je zou zijn zonder deze gedachte ’hij/zij vindt mij niet leuk. Dan heb je nergens last van. Je gaat verder met je leven en misschien bel je die persoon wel op om hem/haar uit te nodigen voor een tweede date.

 

Wat geloof je?
Keer de gedachte om. Dat kan op verschillende manieren:

  • Hij/zij vindt mij wel leuk. Bedenk 3 voorbeelden waarom dat nét zo waar kan zijn. (bijvoorbeeld: hij/zij gaf me complimenten, hij/zij lachte heel vaak enz.)
  • Ik vind hem/haar niet leuk. Bedenk weer 3 voorbeelden waarom dat waar kan zijn. Als je niets kunt verzinnen is dat natuurlijk ook prima.
  • Ik vind mij niet leuk. Hier komen we tot de kern van de zaak. Is dat misschien wel wat er aan de hand is?

Door deze aanpak zul je merken dat je bewustzijn verschuift en dat je steeds minder stressvolle gedachten zult krijgen naarmate je ze blijft onderzoeken.

Opheldering helpt!

Blijf je piekeren over dezelfde gedachten? Ervaar je stress of frustratie over een bepaalde situatie? Probeer het samen met Annette op te helderen om weer luchtiger door het leven te gaan! Bel 0909-9535 boxnummer 248.

 
Gerelateerd:
Psychotherapie
Psychotherapie

Psychotherapie is een vorm van therapie die gericht is op het behandelen van psychische problemen en het bevorderen van de geestelijke gezondheid....