Ligt het aan mij of ben jij een narcist

Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, hij is charmant, welbespraakt en autonoom. Maar achter dit masker speelt narcisme. Narcisme is een term uit de psychologie en wordt omschreven als een vorm van gedrag dat resulteert in een obsessie met de eigen persoonlijkheid. Gekenmerkt door egoïsme, dominantie, ambitie en vaak en gebrek aan inlevingsvermogen.

 

Een narcist heeft weinig zelfgevoel. Van binnen is er vooral sprake van een leegte en hij houdt zich vast aan zijn imago. Een imago dat functioneert als een harnas dat is gebaseerd op grootheidswaan en onder die grootheidswaan zit een enorm gevoel van onvolwaardigheid, een laag zelfbeeld. Naar schatting heeft ongeveer 1% van de bevolking een narcistische persoonlijkheidsstoornis, echter denken deskundigen dat dit aantal veel hoger ligt. Het is dus goed mogelijk dat jij een narcist kent en als deze persoon dicht bij je staat, kan het zo zijn dat het niet goed met je gaat.

 

Een narcist zet zijn eigen realiteit neer, waardoor het heel goed kan zijn dat jij aan jouw realiteitsgevoel gaat twijfelen. Een manipulatietechniek, waarin de dader het slachtoffer ervan overtuigt dat er met het slachtoffer iets grondig mis is, en zichzelf als ‘redder’ aanbiedt. Hierdoor wordt het slachtoffer onzeker en neemt de angst toe. Voelt zich op een gegeven moment gevangen en heeft geen idee waarin. Iedereen heeft wel iets narcistisch in zich, alleen in dit soort gevallen spreek je van een persoonlijkheidsstoornis.

 

Hoe komt het dat iemand narcistisch is?

Narcisme is vaak het gevolg van verwaarlozing, of juist het tegenovergestelde, een verstikkende hoeveelheid aandacht van de ouder. Een kind ontwikkeld dan onzekerheid, wantrouwen en een miskend gevoel. Ter bescherming kan het kind narcisme ontwikkelen voor hun kwetsbare zelfbeeld.

 

Open of verborgen narcisme?

Er zijn twee vormen van narcisme, openlijk of verborgen narcisme. Openlijke narcisten zijn vaak vol van zichzelf en eisen de aandacht op van een ander, zelfs op charmante wijze, ondanks dat ze weinig besef hebben van de behoeften van anderen. In verhouding met ‘verborgen narcisten’ zijn ze gelukkiger en meer tevreden. Die zijn net zo hevig met zichzelf bezig en even arrogant als openlijke narcisten, maar doen dit op een subtielere manier. Zoals het spelen met verwachtingen, voelen zich zeer minderwaardig ten opzichte van anderen en zijn hypergevoelig voor wat anderen van hen vinden. Een narcist wil de ander geen pijn doen, gunt de ander ook wel ruimte, maar heeft deze zelf zo hard nodig dat hij die toch niet aan de ander kan geven.   

Kenmerken van een narcist:

  • Verliefd op zijn spiegelbeeld
  • Gespeeld charmant zijn
  • Veeleisend en manipulatief
  • Verslaafd aan aandacht
  • Gaat in de aanval wanneer hij zich gekrenkt voelt
  • Groot gebrek aan empathie
  • Gericht op totale controle
  • Macht willen hebben
  • Extreem jaloers zijn

Maar hoe ga je met een narcist om?

Het liefst ga je niet met een narcist om, maar wat nu als je er niet aan ontkomt? Je van die persoon houdt? Een kleine handleiding:

Praat ze naar de mond. Misschien niet het ideale beeld, maar als je iets gedaan moet krijgen helpt het om de persoon op te hemelen. Geef een narcist het gevoel dat je hem super steunt, dat elk idee geweldig is en je eventueel nog wat advies hebt. Hopelijk gaat de narcist jou dan net zo idealiseren alsdat hij zichzelf idealiseert.

Geen kritiek in gezelschap. Als je kritiek wil geven aan een narcist, trek dan de fluwelen handschoenen aan en doe dit onder 4 ogen. Nooit in het openbaar wanneer anderen er ook getuige van kunnen zijn.

Blijf scherp. iteraard kan je het spel meespelen en je aanpassen om voorzichtig met de reactie van een narcist om te gaan. Maar vergeet niet dat de narcist onverwacht uit de hoek kan komen en je stank voor dank kunt krijgen. Dus je mag wat jij doet ook wel terug verwachten.

Vertrouw op je gevoel. Soms kom je er later pas achter dat bijvoorbeeld je partner een narcist is. Controleer in dat geval altijd even bij je omgeving, hoe zij over de persoon in kwestie denken. Als zij dezelfde ervaring hebben kan je het nare gevoel misschien van je afzetten, zo niet is het handig de persoon erop aan te spreken.

Acceptatie voor wie iemand is. Acceptatie is een goede strategie. Want de hoop houden dat een narcist veranderd is minder hoopvol. Narcisten hebben vaak het idee dat er niets met hun mis is, dus waarom veranderen? Houd dan maar in je achterhoofd dat narcistisch zijn voor hen ook enorm stressvol is.

 

Redactie Dit is mijn Toekomst

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Hooggevoeligheid
11-4-2017
Hooggevoeligheid

Een HSP’er beleeft de wereld namelijk veel intenser dan gemiddeld. Zij hebben een fijner afgesteld zenuwstelsel, die tot aan de kleine details waarneemt. ...