Narcisme

Heb je te maken met iemand die een narcist is of twijfel je erover? Dat is niet zo gek, want narcisme is lastig te herkennen. De narcist in kwestie kan namelijk heel aardig zijn, charmant en er leuk en verzorgt uitzien. Maar aan de andere kant kan de narcist ook heel manipulatief zijn, egoïstisch, dominant en een enorm gebrek hebben aan empathisch vermogen.

Wanneer je met een narcist te maken hebt, kan deze je leegzuigen. Vooral als je iemand bent die graag de lieve vrede bewaard, iedereen het naar zijn zin wil maken, wil helpen en zelf erg empathisch bent aangelegd. De narcist en de empathie trekken elkaar namelijk als magneten aan.

Maar door een betreffende relatie of vriendschap kan je erg onzeker worden, klein gehouden worden en jezelf voor een ander wegcijferen. Waardoor je je op een later stadium niet eens meer weet wie je bent. Is dit herkenbaar of ben je nog niet overtuigd? Lees dan hier het blog over narcisme of raadpleeg een van onze coaches voor een objectief gesprek. 

 

Narcistische persoonlijkheidsstoornis. 

Narcisme verwijst naar een psychologische eigenschap waarbij iemand een overdreven gevoel van eigenwaarde, zelfingenomenheid en behoefte aan bewondering heeft. Het is genoemd naar Narcissus, een figuur uit de Griekse mythologie die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld.

Mensen met narcistische eigenschappen hebben de neiging om zichzelf als uitzonderlijk belangrijk en superieur te beschouwen ten opzichte van anderen. Ze hebben een sterk verlangen naar lof, bewondering en erkenning, en ze kunnen op zoek gaan naar situaties waarin ze zichzelf kunnen verheerlijken en bewonderd kunnen worden. Ze kunnen ook een gebrek aan empathie hebben en zich minder bezighouden met de gevoelens en behoeften van anderen.

Narcisme wordt over het algemeen beschouwd als een persoonlijkheidskenmerk dat bestaat op een continuüm, variërend van milde eigenschappen tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS). NPS is een psychische aandoening waarbij narcistische eigenschappen ernstig en belemmerend worden, waardoor het individu problemen kan ervaren in relaties, werk en andere aspecten van het leven.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle mensen met narcistische eigenschappen een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Bovendien kan het lastig zijn om een persoon met NPS te diagnosticeren, aangezien alleen een gekwalificeerde psycholoog of psychiater hiertoe in staat is.

Hoewel narcisme vaak wordt geassocieerd met negatieve eigenschappen, is het ook mogelijk dat mensen met narcistische eigenschappen positieve kwaliteiten hebben, zoals zelfvertrouwen, ambitie en charme. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke negatieve effecten van extreme narcistische eigenschappen op individuen en hun omgeving, en om gepaste grenzen te stellen in interacties met mensen die deze kenmerken vertonen.

Coaches die nu beschikbaar zijn:
Deskundig & Betrouwbaar
Deskundig & Betrouwbaar
Beoordeling
(9,8 / 10)
2.707 beoordelingen
281.236 gesprekken
Deskundig & Betrouwbaar
Bekend van RTL