December, niet altijd de mooiste tijd van het jaar

 

We zijn al weer halverwege de laatste maand van het jaar. Overal waar je gaat hoor je Kerstliedjes, waarin deze periode in het Engels of Nederlands als de mooiste periode van het jaar wordt omschreven. De nadruk ligt op warmte en gezelligheid thuis met de familie. Kijk maar naar de Ster reclames op het moment. Als jouw leven deze omstandigheden weerspiegelt, helemaal goed. Geniet ervan, koester het!

Helaas is er ook een andere kant. Veel mensen vinden het moeilijk om alleen te zijn deze decemberdagen. Niet voor niets maken relatiebureaus overuren om mensen snel aan gezelschap te helpen. Als je deze periode alleen bent door een scheiding of door het overlijden van een dierbare, kun je je extra alleen voelen. Al was de scheiding je eigen keus, er waren ook mooie momenten. Kinderen kunnen het extra moeilijk hebben met het feit dat papa en mama niet meer samen zijn.

Het gemis van een overleden dierbare voel je vaak in deze periode meer dan anders. Vanwege de nadruk op samen en gezelligheid voel je juist dat je leven veranderd is. Uit eigen ervaring weet ik dat ik het moeilijk en pijnlijk vond om in deze periode boodschappen te halen, vooral de laatste dagen. Als iemand mij in een winkel prettige feestdagen wenste, wist ik niet hoe snel ik de winkel uit moest komen na snel hetzelfde gemompeld te hebben. Het gaat de laatste jaren beter, ik kan weer genieten van de feestelijke verlichting en toch kan het me ineens weer overvallen.

Het leven komt de laatste twee weken een beetje tot stilstand. Je beleeft de dingen anders dan in het gewone dagelijkse ritme. Zo, eind van het jaar gaan je gedachten vaak terug en zie je alles nog een keer voor je. Een ‘oplossing’ is er niet. Het is iets dat bij het leven hoort en waar iedereen op zijn/haar eigen manier mee om moet leren gaan. De een wil deze periode doorbrengen zoals hij/zij altijd heeft gedaan en een ander besluit om het helemaal anders te doen.

En dan is er nog een ander soort eenzaamheid, die misschien nog wel moeilijker is. Als je alleen bent na een overlijden of een scheiding weet je dat je alleen bent. Maar er zijn ook mensen die enorm opzien tegen ‘verplichte’ gezelligheid waar ze geen zin in hebben, maar die geen nee durven te zeggen. Dan kun je je, ook al ben je met een grote groep, heel eenzaam voelen. Of mensen die graag samen met vrienden of familie zouden willen zijn, maar voor wie niemand tijd vrij maakt.

Om af te sluiten met ‘Fijne feestdagen’, zou leeg zijn. Als je gelukkig bent, vier ze uitbundig, geniet! Als je eenzaam en of verdrietig bent, probeer deze dagen zo ‘normaal’ mogelijk door te komen. Het is bij elkaar maar een week en dan is het weer 1 januari.

Nog maar even en dan is het alweer 1 januari. Er staat een nieuw jaar voor de deur. Nette Costeris kan u op astrologisch gebied handvatten meegeven voor het komende jaar. Bel haar gerust op 0909-8070 boxnummer 246.

© Nettecosteris

 

 
Uurhoekastrologie
Uurhoekastrologie

Op het moment dat u uw vraag heeft gesteld en de coach uw vraag goed begrijpt kijkt de coach op de klok. Van dat moment wordt er een horoscoop gemaakt....