Het recept voor innerlijke rust

Je kent het misschien wel.. aan het einde van een lange werkdag s’avonds lekker op de bank hangen, het nieuws kijken, naar een serie op Netflix of dat ene televisieprogramma dat je zo amuseert. Met deze vorm van ontspanning is niets mis mee, maar het is ergens ook een vorm van afleiding. Wanneer je echt toe bent aan ontspanning, dan is er een dieper niveau van ontspanning mogelijk, waarin jij jezelf van binnenuit kan opladen. Dit zorgt er ook voor dat je een beter balans vind tussen werk en rust.

 

We leven in een gejaagde westerse maatschappij. Wanneer het vliegtuig bij terugkomst van je vakantie, nog bezig is met de landing, zie je de marketing uitingen alweer op de slurven staan. De hectiek bij de aankomst en vertrek hallen met parkeren, de file op de terugweg naar huis. Als we er bewust naar gaan kijken leven we in een dagelijkse rollercoaster vol energieën. De tijd lijkt steeds sneller te gaan en leven lijkt voller en voller te raken. Dit heeft allemaal invloed op ons. Het is dus helemaal niet zo raar dat we met z’n allen regelmatig snakken naar ontspanning. Dat is ook echt nodig, want anders rennen we tegen de lamp. Dit kan resulteren in een burn-out, griepje of oververmoeidheid. Niemand wil dat, maar wat kunnen we eraan doen om ontspanning structureel toe te passen in ons leven?

Wanneer je er bewust van bent wat innerlijke rust is en waar jij dat voelt, dan kan je je eigen energiehuishouding beheersen. Want al raast de wereld om je heen, binnen in je stroomt er een kalm beekje. Rust vind je namelijk niet door de omstandigheden in je leven te veranderen, maar juist door je te realiseren wie jij zelf op het diepste niveau bent. Hoe wordt je bewust van dat kalme beekje?

 

Neem een moment voor jezelf, in stilte en leg je hand op je hart. Probeer op dat moment je ogen te sluiten en alleen even te voelen. Misschien voel je wel een briesje door de tocht in de ruimte, of borrelen er diverse gevoelens in je op. Door alle dagelijkse drukte hebben we allemaal wel eens de neiging om op de automatische piloot te staan, waardoor we onze emoties niet zo goed meer herkennen of juist wegdrukken. Het helpt om elke dag op te schrijven wat je gedaan hebt en hoe je je daarbij voelde. Gaandeweg zal je steeds meer bewuster worden van wat zich in je binnenwereld afspeelt.

 

Je hoeft niet perse te mediteren of zweverige dingen te doen waar je ongemakkelijk van wordt. Het hoeft niet eens veel tijd in beslag te nemen. Zelfs in vijf minuten kun je al tot rust komen. Luister naar muziek waar je kalm van wordt, neem een massage, een geleide meditatie of probeer eens ademhalingsoefeningen. Een fijne, laagdrempelige manier om tot jezelf te komen.

Ben je hier niet zo goed in of werkt dit vaak niet voor je en wil je liever begeleidt worden door een van onze coaches door middel van een healing? Neem dan contact op met onze healingcoaches!

 

De redactie van Dit is mijn Toekomst