Lenteschoonmaak


Karin Achten heeft ervaring opgedaan als sportinstructrice, voedingsdeskundige, detoxcoach en sensitherapeut. Haar nieuwsgierige aard en niet te stillen honger naar kennis en inzicht over een gezonde levensstijl, spiritualiteit en bewust leven zet ze om in blogs voor ‘Dit is mijn toekomst’.

De lente is in aantocht, dat merk je aan alles. Alhoewel het af en toe nog steeds fris is, wint de zon met zijn eerste warme zonnestralen steeds meer terrein. Deze periode voelt voor mij altijd als een nieuwe, frisse start. Ik krijg weer zin om de draad op te pakken van projecten die ik de afgelopen tijd heb laten versloffen. Mijn huis kan wel een grondige schoonmaak gebruiken, en tevens kan het ook geen kwaad om mijn lichaam te ontdoen van allerlei afvalstoffen. Detoxen noemen ze het ook wel.

Detox time!
Als je iedere ochtend de dag begint met een glas lauw/ warm water, met daarin het sap van een halve uitgeknepen citroen, doe je je lever al een heel groot plezier. Het is goed voor de zuur/base verhouding van het lichaam en het geeft een boost aan je immuunsysteem.

Mentaal ontgiften is ook een vorm van detox. Niet alleen je lichaam moet zich af en toe ontdoen van gifstoffen, maar ook je geest moet zo nu en dan tot rust komen en ontladen. Tijdens periode van stress heeft het lichaam al zijn verdedigingsmiddelen nodig, zodat andere processen in het lichaam vertragen. Langdurige stress kan tot onverteerd voedsel en een trage stofwisseling leiden. Ook werkt het vaak zo dat als je moe bent of stress hebt, je eerder behoefte hebt aan zoetigheid of ander junkfood. Het is daarom dus een goed idee om op z’n tijd aan je stress-level te werken!
 

Mentaal ontgiften is een must
Mentaal ontgiften kan op verschillende manieren, ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet;

 • Lichaamsbeweging; je vindt het misschien een beetje suf om te horen maar het werkt echt! Trek je sportschoenen aan en ga naar buiten. Iedere dag een half uurtje wandelen of rennen met je favo muziekje in de oren, geeft jouw hormonale systeem een boost. Ná 20 minuten lopen maak je al het feel-good hormoon endorfine aan.
   
 • Ademhalen; als je het druk hebt en gestrest bent, ben je vaak geneigd om hoog en kort te gaan ademen. Dit veroorzaakt een nog gejaagder gevoel. Neem iedere avond voordat je gaat slapen even de tijd om rustig te gaan zitten en met aandacht naar je ademhaling te gaan. Neem een schrijfblok erbij en schrijf je gedachten eens op, of neem de dag nog eens rustig door in je hoofd and let it go!
   
 • Mineralen; neem een lekker warm bad met zeezout. Heb je geen bad, dan kun je lekker een voetenbadje nemen met zeezout.
   
 • Magnesium; neem magnesium voor ontspanning vóór het slapengaan en relaxzzzzz…
  Dit kun je doen door een magnesiumolie in een warm voetenbadje te doen of in de vorm van capsules.
   
 • Mediteer!
  Waarschijnlijk denk je dat dit alleen voor über-spirituele mensen is weggelegd, but guess what? Iedereen kan gewoon even een half uurtje gaan zitten. Ga lekker ontspannen zitten in een stille ruimte en concentreer je op je ademhaling. Het is zo belangrijk voor body & mind. Even met je eigen gedachten alleen zijn en het vervolgens loslaten in het grote niets.
   
 • Matcha thee; de ontspannende werking van Matcha thee is bijzonder, doordat deze thee een hoge dosis van het aminozuur L-theanine bevat. Dit unieke aminozuur wordt na inname snel opgenomen, en ná ongeveer een half uurtje merk je dat je heel ontspannen bent, maar tegelijkertijd niet suf. Juist heel alert! Het zorgt voor een toename van mentale alertheid en focus.
   
 • Hoe kan meditatie helpen bij stress?
  Dit laatste puntje ‘meditatie’ is een hele belangrijke, vooral als je druk bent. Het is namelijk noodzaak om te gaan mediteren als je er geen ‘tijd’ meer voor hebt! Ook ik probeer iedere dag een momentje voor mezelf te nemen uit het bovengenoemde rijtje.
   

Stappenplan
De lente is in aantocht, dus is dit een mooie tijd om voor jezelf een lenteschoonmaakstappenplan te maken, want een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Begin met de klusjes waar je geen hekel aan hebt, want als het als ‘moeten’ voelt is de ontspanning ver te zoeken. Daarna merk je dat je vorderingen maakt en kom je als vanzelf in de flow.

Is je huis, body & mind rommelvrij? Dan laat de zon maar doorbreken, wij zijn er klaar voor!

Karin Achten

 

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Mindfulness
Mindfulness

In plaats van je te laten meeslepen door deze ervaringen, leer je er met vriendelijke nieuwsgierigheid naar te kijken, zonder erop te reageren of je eraan vast te klampen....