Leven in angst of vertrouwen

Louise deelt haar persoonlijke kijk op leven in angst en leven in vertrouwen. Leeft u in angst of leeft in vertrouwen? Wat is die angst eigenlijk en wat zijn de consequenties?

Ben jij wel eens bang? Vast wel. Iedereen is wel eens bang. Ik ook, sterker nog ik kan er een boek over schrijven. Een aantal fobietjes zijn mij niet vreemd. Met angst op zich is niks mis, het is ons overlevingsinstinct. Dit instinct zit in ons oudste hersendeel, het reptielenbrein, ons oerbrein ofwel met een moeilijk woord de amygdala.

Verandering
Ons oerbrein ziet verandering of iets nieuws als potentieel gevaar. Nieuw = gevaar = angst. Het is de reptiel in ons die wil dat we in het oude vertrouwde patroon blijven hangen. Lekker veilig op dezelfde plek met dezelfde bekende "reptielen". Of we er nou plezier uit halen of niet. Dat is van ondergeschikt belang. We gaan daar op die plek met die personen niet dood. Er is geen direct levensgevaar. Dat is de reden waarom we vaak blijven hangen in situaties die ons niet meer dienen. Gewoon omdat vernieuwing niet veilig voelt.

Door de snel veranderende wereld wordt ons oerbrein constant getriggerd en zie je veel mensen in de angst schieten en vanuit angst reageren. Help immigranten, help andere huidskleur, help Zwarte Piet gaat weg, help een ander geloof, help de economie stort in, help, help, alles veranderd en al mijn zekerheden verdwijnen. Ik ben in gevaar. 

Reactie
De reactie op de denkpatronen hierboven beschreven uiten zich in weerstand, agressie, terrorisme, angststoornissen, controledrang , extreme regeltjesdrang etc. Ik constateer dat er een soort massahysterie gaande is. De kudde is in paniek en we steken elkaar lekker allemaal aan! Als ik naar het nieuws kijk, een krant open sla of Facebook artikelen lees, wordt er overal onbewust angst gezaaid. Dit is ook terug te zien in mijn consulten en dat maakt me droevig. Ik ontmoet relatief jonge mensen die onbewust voortdurend bang zijn. Bang om iets nieuws te beginnen, bang om niet goed genoeg te zijn, bang om verkeerde keuzes te maken, bang, bang, bang! 

Herken jezelf
Lieve mensen, herken dat slangenbrein in jezelf maar ook in de reactie van de ander. Leer je oerbrein dat nieuwe situaties niet altijd een concrete bedreiging zijn. Leer hem nuanceren, leer hem vertrouwen. Heb ook compassie voor elkaar. Herken de angst in de agressie van de ander.

Spiritueel ontwaken betekent zien dat je in een nieuwe realiteit leeft. Het is het ontwikkelen van een nieuw bewustzijnsniveau. We leven niet meer in de oertijd. En ons brein ontwikkelt zich met ons mee. We hebben inmiddels naast het oerbrein ook de beschikking over nieuwere hersendelen. Die moeten alleen geactiveerd worden.  Dus wake up! Je bent geen rups meer, je bent al getransformeerd maar je realiseert het je alleen nog niet helemaal. Je bent een vlinder! Sla je vleugels uit. En natuurlijk, angst is ook nuttig maar het moet geen gevangenis worden. Als je niet meer voluit  durft te leven omdat de angst regeert dan leef je niet, dan leef je in een gevangenis. 

 Wat kies je? Lekker veilig op dezelfde plek met dezelfde "reptielen", of kies je voor vrijheid, het avontuur en ga je je vleugels uitslaan? "Moed betekent angst voelen en toch je hart volgen"

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen aan Louise? Neem contact met haar op via haar profiel.

 
Gerelateerd:
 
Herhaling Uitzending Dit is mijn Toekomst 5 december 2022
9-12-2022
Herhaling Uitzending Dit is mijn Toekomst 5 december 2022

Sinterklaas is Jarig, spaar 2x zoveel spaarpunten! Je kijkt naar 'In verbinding met je ziel' ......