Trek erop uit voor een therapeutische boswandeling

Natuurliefhebbers opgelet: ‘Bosbaden’ dé nieuwste wellnessrage uit Japan heeft zich inmiddels ook in het Westen geworteld. Deze meditatieve manier van wandelen is de wereld aan het veroveren. Het draait om de ontspanning die verkregen wordt door je onder te dompelen in het bos, letterlijk of figuurlijk.

 

Het hoeft geen geld te kosten, je hoeft geen bijzondere outfit aan, slechts je wandelschoenen en misschien een pet of hoedje! Ook heb je geen speciale vaardigheden nodig, alleen een open mind en de wil om bewust contact te maken met de natuurlijke elementen.

Shinrin-yoku, of ook wel ‘bosbaden’ genoemd, stamt uit de jaren tachtig en is een begeleide wandeling door een bosrijke omgeving, met een positieve uitwerking op stress, bloeddruk, concentratie en energieniveau. Alles draait om bewust bewegen, ademhalen en genieten van de natuuromgeving waarin je je bevind. Het is niet nodig te joggen, niet nodig om stevig door te stappen, maar een soort van mindfulness tussen de bomen. Droom lekker weg terwijl je ronddwaalt door de bossen. Nu denk je misschien, wat is hier nieuw aan? Dat wandelen in de natuur goed voor je is, dat weten we toch allang? Dat klopt. En er is inderdaad niks mis met een stevige boswandeling. Maar shinrin-yoku werkt op een ander niveau en is bovendien heel goed in te passen in het dagelijks leven. Deze boswandeling is goed voor je immuunsysteem, dankzij de fytociden in de lucht: kalmerende en vitaliserende stofjes die planten uitscheiden om zichzelf te beschermen tegen schade door insecten of schimmels. Het is een ervaring die ook wel wordt omschreven als bostherapie.

 

Er bestaan in Japan zelfs bostherapeuten. Zij praten niet met de bomen, maar zijn er om te zorgen dat je al je zintuigen gebruikt en het bos ervaart op alle mogelijke manieren. De bostherapeut wijst je op de mooie bloemen, planten en bomen en laat je stilstaan. Al luisterend naar het gezang van vogels en andere geluiden neem je de bosaroma’s in je op. Je wandelt een gevarieerde route en drinkt onderweg wat groene thee en eet wat fruit. Alle vijf de zintuigen horen, zien, ruiken, proeven en voelen  worden geprikkeld. Het zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met de natuur.  Uiteraard kan je jezelf van deze dingen ook bewust maken tijdens een boswandeling, maar zorg er wel voor dat je niet wordt afgeleid door je telefoon, een gesprekspartner en de belangrijkste het tikken van de klok. Neem de tijd!

67% van de Japanse eilanden zijn bedekt met bomen en centra voor bostherapie zijn dan ook door het hele land te vinden. Maar ook in ons eigen kikkerland kun je van de heilzame voordelen van een bosbad profiteren. Prachtige, uitgestrekte bossen vind je natuurlijk op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, maar ook op wat minder bekende plekken als Lage Vuursche, het Groningse Westerwold of het Limburgse Geuldal.

 

De redactie van Dit is mijn Toekomst

 
Gerelateerd:
Maak contact met een van onze mediums
10-4-2017
Betrouwbaar medium

Heeft u een betrouwbaar medium nodig die u op weg helpt met uw levenspad? Dit is mijn toekomst is de nummer 1 spirituele hulplijn die naast de website, doordeweeks online uitzendingen heeft. ...