Boost jezelf om van je najaarsdip af te komen

Hoera, het is herfst! Velen kunnen enorm genieten van de overgang van de zomer naar de herst en de herfst zelf: de natuur, de weersverandering waardoor je je wollen truien weer tevoorschijn mag halen. Maar als je niet in balans bent, kan de herfst een nare periode zijn. Je hebt last van de kou, het is zo snel donker, je voelt je wat somber, wat resulteert in een herfstdepressie.  

 

Help je lichaam een handje..

Wanneer we richting de koude en donkere dagen gaan, wil je lijf ervoor zorgen dat je warm blijft en houdt het meer voedingsstoffen vast: je lichaam is dan in een soort ruststand. Daarom is het goed om te zorgen dat jouw lichaam zijn afvalstoffen kwijt raakt vóór de winter van start gaat. Gelukkig heb je al een ingenieus systeem in je lijf die precies deze taak uitvoert: je lymfesysteem. Maar wanneer je jezelf een handje wilt helpen is het handig om te starten met het zuiveren van je lichaam. Start je dag standaard met het drinken van een groot glas water. Misschien een tip die je wel eens eerder hebt gehoord, maar doe het eens! ’s Nachts is je lichaam bezig geweest met het opruimen van gifstoffen en die wil je ’s ochtends natuurlijk zo snel mogelijk wegspoelen. Een groot glas gezuiverd water helpt hierbij. Het hydrateert, voert afvalstoffen af en wanneer je er het sap van een citroentje aan toevoegt, gaat het verzuring van je lichaam tegen en zorgt het ook voor een frisse adem. Wist je dat je lichaam voor meer dan zeventig procent uit water bestaat? En dat je iedere dag zo’n 1,5 tot 2 liter vocht verliest door ademhaling, zweten en het verteren van voedsel? Het is dus belangrijk je lichaam gedurende de dag te blijven hydrateren met ‘nieuw’ water.

 

Laat het stromen

Droog borstelen hebben we ook al eens benoemd in ons artikel over Ayurveda. Het borstelen van je huid veegt dode huidcellen weg en stimuleert de bloedsomloop en de werking van het lymfesysteem, waardoor je huid gif- en afvalstoffen beter en sneller kan elimineren. Ook voel je na meerdere keren borstelen dat het je huid strakker en zachter maakt. Borstel de huid met een lichaamborstel in cirkelbewegingen met de klok mee. Je begint bij je voeten en werkt dan in de richting van je hart naar boven. We hebben nog een tip, waar je in de koude dagen wellicht niet aan wilt denken, maar als je je warme douche wisselt met een koude, dan krijgt je lichaam de boost die het nodig heeft. Het is even wennen, ijskoud water stromend over je lijf, maar het geeft je lymfesysteem nét de boost die het nodig heeft. Je douchesessie afsluiten met een halve minuut onder koud water verbetert je bloedcirculatie, versterkt je weerstand en maakt je huid stralender. Je bent gelijk wakker en energieker! Daarnaast is je lymfestelsel extra blij met jou als je het voedt met eten waar veel vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en enzymen in zitten. Kom d’r maar in wortel, mango, broccoli, paprika, kiwi, sinaasappel, bosbessen, lijnzaad, walnoten, havermout en ga zo maar door. Met andere woorden: fruit, groente, zaden, noten, granen en plantaardige oliën. Bewerkte voedingsmiddelen als suiker, keukenzout en kunstmatige zoetstoffen kun je beter vermijden en laat ook gefrituurd eten links liggen wanneer je afvalstoffen liever kwijt bent dan rijk. Eventuele afvalstoffen die je wel opbouwt voer je met voldoende gezuiverd water weer gemakkelijk af.

 

Last but not least.. Beweging! Regelmatig bewegen draagt onder andere bij aan een goede gezondheid, sterke botten en een gezond gewicht. Zo helpt bewegen bij afvallen, gewichtscontrole, een betere conditie, een lekker fit gevoel, een slanker lichaam, een betere weerstand en noem het maar op. Zelfs je zelfvertrouwen en libido krijgen er een oppepper van. Zorg er wel voor dat je drinkt nog voordat je dorst krijgt, anders is het eigenlijk al te laat. Drink dus voldoende water voor, tijdens en na het sporten want de perfecte vochtbalans voor de inspanning is essentieel om goed te presteren en spoelt de vrijgekomen gifstoffen direct weg.

 

De redactie van Dit is mijn Toekomst

 
Gerelateerd:
Voedingsconsulente
Voedingscoach

Een voedingscoach helpt bij het verbeteren van je voedingsgewoonten en het bereiken van je gezondheids- en welzijnsdoelen....