Goedemorgen ayurveda ritueel

Ayurveda is een van de oudste holistische geneeswijzen ter wereld en populairder dan ooit. Het is een holistische leer die ons met onder andere heel concrete voedingsadviezen laat zien hoe we gezonder en energieker kunnen worden. Volgens de ayurveda zijn mensen een verzameling van energieën, net als de hele kosmos. Door deze energieën in evenwicht te brengen, optimaliseren we onze gezondheid en kan onze energie volop stromen.

Oorspronkelijk komt de leer uit India; Ayus staat voor leven en veda voor de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven dat in balans is. Probeer daarom een Ayurvedisch ochtendritueel in je strakke dagplanning in te plannen.

 

In het Ayurveda bestaan er drie basiskrachten, ook wel dosha’s genoemd. Deze dosha’s hebben invloed op lichaamsfuncties die ook kenmerkend zijn voor je persoonlijkheid. De drie basiskrachten zijn Vata, Pitta en Kapha.

Vata staat voor motoriek en heeft invloed op je zenuwstelsel, de bloedsomloop en de ademhaling. De elementen die hierbij horen zijn lucht en ether.

Pitta zorgt o.a. voor een goede spijsvertering, hormonale balans en een mooie, gezonde huid. De elementen die hierbij horen zijn vuur en water.

Kapha geeft stabiliteit aan en structuur aan je lichaam en draagt zorg voor sterke weefsels en een goed immuunsysteem en soepele gewrichten. De elementen zijn aarde en water.

 

Als persoon ben je altijd een combinatie van verschillende types. Je wordt geboren met een bepaalde constitutie, en die constitutie kan uit balans raken. Mind, body en emoties moeten in balans zijn voor het behouden van een gezonde levensstijl.

 

De stappen voor een Ayurvedisch ochtendritueel

’s Ochtends vroeg, lijkt het alsof de buitenlucht schoner is, een nieuwe lucht bij een nieuwe dag. Gebruik dit moment om vroeg naar buiten te gaan en stevig te wandelen. Dat is belangrijk omdat je dan weer zuurstof krijgt en de prana levensenergie in de lucht hangt. In de loop van de ochtend wordt dat minder. Stap tijdens deze wandeling lekker door, het is de bedoeling dat jeje zodanig inspant dat je bloed goed doorstroomt en misschien wat gaat zweten. Wanneer je flink doorstapt komt er ook endorfine vrij, het gelukshormoon, waardoor je je dag positief kan beginnen. Probeer deze wandeling in de natuur te maken, dus zoek een mooi park, meer of bos op in de buurt. De rustgevende natuur maakt het een nog fijnere ervaring.

Voordat je na deze heerlijke wandeling gelijk de douche induikt, borstel je je lichaam goed voor de bloedcirculatie en ondersteun je het natuurlijke ontgiftingsproces. Ook wel droog borstelen genoemd. Maak met een zachte borstel ronddraaiende bewegingen op je gewrichten, buik en billen, en lange bewegingen op armen en benen n de richting van je hart. Dit kan ook onder de douche met een lofa of spons. Wees echter wel extra voorzichtig als je een gevoelige huid hebt.

De derde stap is een zelfmassage oftewel abhyanga, dit mag voor maar ook na het douchen. Kies voor deze massage een olie op natuurlijke basis, zoals amandel- of druivenpitolie, welke goed de huid voeden. Verwarm het flesje olie voor het gebruik in een beker warm water. Giet een scheutje op je hand en smeer dat in lange halen, met rustige, ronddraaiende massagebewegingen over je lijf. Je doet het met je hele hand en geeft wat meer aandacht aan je gewrichten. Probeer de olie in te laten trekken op de huid.

De vierde stap uit het Ayurveda ochtendritueel is een bijzondere ademhalingsoefening, de belangrijkste stap uit het ritueel. De bhastrika pranayama ademhalingsoefening, een lage onderbuik ademhaling waarbij je krachtig in – en uitademt. Door dit met kracht en inspanning te doen verhit je je lichaam. Daarbij wordt je spijsverteringsvuur, agni, aangewakkerd. Het is de bedoeling dat je rechtop zit en jeje handen op je onderbuik legt. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Je ademt krachtig in door je neus en stuurt de adem naar je buik. Vervolgens span je de buikspieren aan, trekt ze naar binnen en dan stoot je de lucht weer krachtig door je neus naar buiten. Dat doe je tien tot twintig keer. Tot slot adem je nog vijf keer rustig met je ogen dicht. Wanneer je merkt licht in je hoofd te worden, probeer er dan minder kracht bij te zetten en neem je rust. Drink echter na deze oefening geen koud water want dit kan de aanwakkering van je spijsverteringsvuurtje verstoren.

Als laatste onderdeel van het ritueel, maak je voor jezelf een groene smoothie die je als ontbijt nuttigt voor een goede start van de dag. Deze smoothie valt niet zwaar op de maag, waardoor je je licht voelt en vol energie. Je smoothie hoeft alleen maar te bestaan uit groene bladgroente, fruit en lauw warm water, zodat je smoothie op lichaamstemperatuur is en niet koud. Bijvoorbeeld: doe 2 Elstar appels, in vieren met schil, 50 gram blauwe bessen, stukje gember van 2 cm, geschild, een flinke hand spinazie, 15 gram gemengde kiemen en de blaadjes van 3 takjes munt in de blender. Voeg 1½ deciliter warm water of muntthee, iets afgekoeld, toe. Blend alles 2 minuten. Je kunt iets meer water toevoegen voor een dunnere smoothie. Gebruik bij voorkeur een krachtige blender met een motor van 1200 watt. Die zorgt ervoor dat de celwanden van fruit en bladeren worden afgebroken, zodat alle voedingsstoffen vrijkomen en goed opgenomen kunnen worden. Combineer deze smoothie niet met een maaltijd omdat dit de spijsvertering kan verstoren.

 

Stel dat dit ritueel je bevalt, probeer dit ritueel dan toe te voegen aan je levenstijl. Zorg dat het bij je dagritme past en maak het een gewoonte, als is het drie dagen in de week. Er is niets fijner, dan de dag goed te beginnen met een moment voor jezelf. 

 

De redactie van Dit is mijn Toekomst

 

 
Gerelateerd:
verslavingsdeskundige
4-5-2023
Verslavingsdeskundige

Wil je van je verslaving af? Onze deskundigen helpen je met het aanleren van vaardigheden om een terugval te voorkomen en een nieuw begin te maken. ...