Eigen waarde

Ieder mens leeft zijn bestaan op deze aarde, op zijn eigen manier. Er zijn mensen die echt in waarde en normen geloven. Ik geloof in vele dingen en gelukkig geloof ik in het feit dat er veel goede karakters rondlopen op deze aarde. Mensen die andere mensen helpen en steunen. Ik ben een positief mens en geloof ook in communicatie. Maar dan moeten mensen wel luisteren en horen wat er gezegd wordt.

 

Wat belangrijk in het leven is, is zorgen voor jezelf in het heden en je verleden zodat je hoofd in de toekomst schoner is. Maar dit is makkelijker gezegd, opgeschreven dan gedaan en uit te voeren. Maar helaas komen we ook mensen tegen die hier niet in geloven en in hun leven anderen pijn doen omdat ze het kunnen. En omdat ze ervan genieten. Waarom wil ik hierover schrijven ? Er zijn veel mensen die in hun leven zo’n iemand zijn tegen gekomen. En door deze persoon ernstig zijn beschadigd. Misschien is het erg confronterend om hierover te schrijven maar er zijn toch veel mensen die met deze verdriet rondlopen. Ik noem alleen al een overheersende echtgenoot die overgaat naar slaan . Hij / zij voelt macht over de ander (dit is slechts één voorbeeld). Wat er dan gebeurd is dat je je eigen waarde zo stapje bij stapje kwijt raakt, omdat je niet bij machte bent om ertegenin te gaan. Je wordt dan immers weer gestraft.

Juist die eigen waarde is volgens mij het belangrijkste in je leven. Dat is je kompas. Je eigen waarde dat ben je zelf. Je zelfrespect.

 

Dit is iets wat je nodig hebt in je leven en niet de schaamte die je voelt . Daarom is het zo razend knap dat ik mensen spreek die het gelukt is, of op weg zijn naar, om hun eigen waarde terug te vinden. Er is niet een bepaalde strategie voor, maar wat het belangrijkste is, is het besef en de wil om jezelf weer te verzorgen en jezelf weer te herkennen. Je moet leren begrip voor jezelf te krijgen en jezelf te vergeven. Want wat je overkomen is, daar heb je bepaald niet om gevraagd.

Maar doe dit niet alleen. Zoek deskundige hulp (vraag het altijd eerst aan bij de huisarts, coach of maatschappelijk werker) bij iemand die naar je luistert en ook hoort wat je zegt. Iemand die je laat zijn, wie je bent.  Het is al knap als je de eerst stap terug naar jezelf zet!

 

Streef naar het feit dat jij de belangrijkste persoon bent in je leven. Je leeft namelijk maar één keer op deze aardbol. Veel mensen vinden dit egoïsme, maar dat is dan kortzichtig bekeken. Ik vind het sterk en daardoor heb je ook het vermogen om anderen weer toe te laten. Ik heb geleerd dat dit een onderdeel is van de persoon die het overkomt. Het zal altijd terugkomen. Maar zodra je hebt geleerd om met de vlagen van verdriet om te gaan, kan ik je zeggen dat je gelukkig wordt met jezelf. Dit is bepaald geen vrolijk onderwerp maar ik hoor zoveel verdriet bij mensen en als ervaringsdeskundige op bepaalde vlakken kan ik volgen wat men bedoeld. Maar ik zal niet de pretentie hebben dat ik ieders gevoel begrijp. Dat kan soms wel en soms niet.

 

Wees trots op jezelf dat je de strijd om je eigen waarde terug te krijgen aangaat, hoeveel pijn het ook zal doen. Dan ziet de wereld er in de toekomst veel mooier en beter uit omdat jij dit gevecht bent aangegaan. Ik heb eens een boek gelezen dat iemand in precies dezelfde situatie zat als waar ik over schrijf. Deze persoon pakte zichzelf op en ging weer trainen. Hij schreef het volgende “Terwijl ik voort draafde gaf het me een goed gevoel om zelf het heft weer in eigen handen te nemen en niet meer geleefd te worden door trauma’s en angsten “.

Je hebt voor alles wat je doet om uit deze periode te komen moed nodig. Moed is niet de afwezigheid van angst maar juist doorgaan ondanks die angst.”

Het mooiste moment in je leven tot dat moment zal zijn dat je in de spiegel kunt kijken en zeggen : “Ik ben trots op mezelf wie ik ben en niemand pakt me dat ooit weer af“.

 

Nogmaals dit is gemakkelijker op te schrijven dan werkelijk uit te voeren. Wat ik wel kan meegeven om het draaglijker te maken is lotgenoten. Veel mensen houden er niet van maar het kan helpen om met je lotgenoten te praten over hun ervaringen en hoe zij er door heen komen. Mij heeft het in ieder geval geholpen.

Nogmaals, dit is niet bepaald een vrolijk onderwerp. Maar het is volgens mij een zeer belangrijk onderwerp. Daarom heb ik dit geschreven.

 

Janneke