Leuk samen door ook alleen te kunnen zijn

We hebben de laatste tijd pittige standen aan de hemel gehad. We zijn uitgedaagd om meer voor onszelf op te komen en om ons leven eens onder de loep te nemen om te kijken of dingen nog passen. Vandaag wil ik het thema relatie bespreken.

Naar mijn overtuiging zou een relatie iets toe moeten voegen aan je leven. Iets toevoegen aan iets dat al bestaat. Wat zou er dan al moeten zijn? Een leven waarin je ook gelukkig kan zijn in je eentje. Leer om alleen te zijn, om het ook voor jezelf gezellig te maken als je niet in een relatie zit, te genieten als je dingen alleen doet. Dit zijn zomaar wat voorbeelden. Hiermee wil ik niet zeggen dat sommige dingen niet gezelliger of leuker kunnen zijn met z’n tweeën, maar het is belangrijk dat je het ook met jezelf leuk hebt. Ik ben een voorstander van het vak psychologie op de bovenbouw van de middelbare school. Op deze manier zouden we al wat meer over onszelf weten voordat we een relatie aangaan.

Ik merk dat één ding vaak vergeten word. Liefde vindt iedereen vanzelfsprekend. Een goede communicatie ook en deze twee zijn inderdaad heel erg belangrijk. Maar er is nog een derde ingrediënt dat onontbeerlijk is als je het samen leuk wil hebben voor langere tijd en dat is gelijkwaardigheid. Het gaat om de balans, het is niet de bedoeling dat je een lijstje gaat bijhouden. Ik hoor heel vaak dat de een zich helemaal heeft weggecijferd voor de ander. Dat mag in het begin heel nobel lijken, tot er een moment komt als nu, waardoor dit niet langer meer gaat. Het werkt vaak al lange tijd niet meer en degene die ik spreek is ongelukkig. De verandering kan alleen vanuit deze persoon komen. Voor de ander werkt het waarschijnlijk nog prima, dus die verandert niets.

Misschien is het nog niet te laat en kan de relatie gered worden door een nieuwe basis te leggen samen en anders met elkaar om te gaan. Soms gaat dat niet meer en kan de situatie alleen nog veranderen door de relatie te verbreken. Uit elkaar gaan is niet altijd gemakkelijk (onder andere door financiën, kinderen), maar wat ook (vaak) meespeelt is dat mensen het eng vinden om de relatie te beëindigen omdat ze dan alleen zijn en niet meer de helft van een stel. Het gevolg is dat iemand te lang blijft hangen in een relatie die niet meer werkt. Je kunt je dan in een relatie eenzamer voelen dan je zou doen als je alleen zou zijn.

Als je weet dat je alleen kunt zijn, dat je het met jezelf ook leuk kunt hebben, dan is die ander echt een toevoeging. Samen is dan echt samen. Als je die toevoeging niet voelt, kun je jezelf afvragen waarom je een relatie aan zou gaan of voortzetten met deze persoon. Hou het dan op een leuke vriendschap. Dat is niet egoïstisch, het is rekening houden met jezelf.

Om een misverstand te voorkomen, ik doel hierbij op de basis in jezelf. Het is niet bedoeld als ik, ik, ik. Een relatie is ook rekening houden met elkaar, er zijn voor elkaar, elkaar vertroetelen, verwennen, etc. En elke relatie kent zijn mindere periodes. Als je de relatie en elkaar de moeite waard vindt blijf je je best doen voor elkaar en blijf je investeren in jullie relatie.

Lieve groet,

Nette

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Astrologie
Astrologie

Astrologie is een symbolentaal. Door de interpretatie van deze symbolen (de planeten aan de hemel) wordt gekeken naar het verband tussen de verschijnselen aan de hemel en het leven op aarde...