Angsten zijn leerzaam

Wanneer je in het leven voor moeilijke situaties komt te staan, is het erg verleidelijk om daar hard vandaan te rennen. Te vluchten voor de beren op de weg. De gedachte eraan benauwd je en je zoekt het liefst zoveel mogelijk afleiding. Dit is weglopen voor het probleem en dat lost in feite niets op. Het verlicht slechts tijdelijk het onaangename gevoel. De boeddhistische leer heeft daar een mooie tactiek voor, namelijk door de pijn heen te gaan. Het klinkt pijnlijk, maar door juist jezelf te confronteren met het gevoel waar je doorheen gaat, zal het je verlichting brengen. Het is een mooi advies voor moeilijke tijden, van worsteling met verdriet, eenzaamheid, rouw tot andere pijnlijke emoties.

Angst is een gedachte die je in je eigen hoofd een rol laat spelen. Het is een natuurlijke reactie op het naderen van de waarheid. Je kunt het vergelijken met de dierenwereld. Wanneer je bijvoorbeeld een voorbijgaande slak wil aanraken, trekt hij zich helemaal in en kruipt hij soms zelfs terug in zijn huis. Dit is te vergelijken met de reactie van de mens. Wanneer iets ons bang maakt, schieten we op slot, verstijven we of vluchten we. Dit is menselijk, dus neem het jezelf ook niet kwalijk. Maar het is wel goed om bewust te worden van je eigen reactie op je angsten en hiervoor niet je ogen te sluiten.

 

Blijf met beide benen op de grond staan

Wanneer we afleiding zoeken om te vluchten van de situatie, dan hoeven we niet verder dan ons neus lang is te kijken. Je kunt vluchten in het sporten, telefoongesprekken met een vriend of vriendin, de focus meer op je werk gaan leggen of je zelfs meer richten op eten en zelfs het nuttigen van alcohol. Deze afleidingen halen je even weg uit dat angstige moment en dat is fijn als het pijnlijk is voor je. Hierdoor ontneem je wel jezelf de kans om meer bewust te worden en jezelf van de pijnlijke situatie te helen. ‘Genoegen nemen met onzekerheid, leren je te midden van de chaos te ontspannen, leren niet in paniek te raken – dat is het spirituele pad.’ Wanneer je verdriet voelt, wraakzucht of wanhoop, en je hebt de neiging een muur om jezelf heen te, betrap jezelf daar dan op. Uiteraard niet op een strenge manier, want nogmaals, het is menselijk. Ieder mens is in het leven geroepen om te leren en te ervaren. Zie daarom allee moeilijke situaties als een les. Wanneer je opmerkt dat je ergens moeite mee hebt, blijf dan in het nu, ervaar wat je voelt en accepteer deze nare gevoelens. Voel het maar. Meditatie zou je hierbij goed kunnen helpen, omdat je je dan openstelt voor het moment en wat er in je omgaat.

Wanneer we ons in een mindere periode weer wat beter voelen, klampen we ons er automatisch aan vast. Want we zijn er zelf van overtuigd dat het vanaf nu alleen maar beter kan worden, zodat we die rotgevoelens maar snel achter ons kunnen laten. Je kunt in dat geval beter accepteren dat het leven nu eenmaal een hobbelige weg is. Hier en daar zit er een gat in de weg, misschien struikel je, misschien maak je wel een klapper op de grond. Maar eenmaal opgekrabbeld, zal je weer op je pad komen die ook weer hele mooie dingen laat zien. ‘Als we bereid zijn de hoop op te geven dat onzekerheid en pijn kunnen worden uitgebannen, kunnen we de moed opbrengen om ons met de houvastloosheid van onze situatie op ons gemak te voelen.’ Leren om te surfen, dus: steeds weer meegaan op de golven.

 

Omarm je angst

Een andere methode is een van je angsten te visualiseren als een klein mannetje. Neem bijvoorbeeld de emotie ‘verdriet’. Stel je hebt een hoop verdriet wat zich in je heeft opgekropt. Of dit nu van een momentopname is, of van een aantal jaar waar je al mee rond loopt. Stel je dan voor dat er een klein verdrietig mannetje voor je staat. Wat zeg je dan tegen het mannetje? Waarom ben je verdrietig? Visualiseer dan ook dat je het verdrietige mannetje omhelst en troost. Het is oké. Maak vrienden met het mannetje. Dan zal je zien dat het verdriet geaccepteerd wordt door jezelf. Waardoor het oké wordt en je de verdrietige situatie kan loslaten. Maar bovenal, wees lief voor jezelf. Jij kan als enige je pad bewandelen door de dalen en toppen van het leven.

De redactie van 'Dit is mijn Toekomst'

 
Gerelateerd:
Hypnotherapie
4-4-2019
Hypnotherapie

De hypnotherapeut werkt met verbeelding en zelfsuggestie in een rustige, kalme toestand, met het accent op reflectie en communicatie. ...