De fases van spirituele ontwaking

De drempel naar spiritualiteit lijkt steeds lager te liggen. Steeds meer mensen staan voor spiritualiteit open omdat ze meer in contact staan met andere perspectieven zoals in religies en culturen. Maar ook omdat er steeds meer over spiritualiteit te vinden is in de media.  Om deze reden verdiepen er steeds meer mensen zich in spiritualiteit en beseffen ze zich vaak dat zij zich spiritueel aan het ontwaken zijn. Voor de een is dit een traag en geleidelijk proces terwijl het voor de ander juist heel plotseling gaat. Maar hoe langzaam of snel je ook ontwaakt, de kans is groot dat je stuit op weerstand. Spiritueel ontwaken gaat namelijk gepaard met grote, innerlijke veranderingen. Het kan soms zelfs voelen alsof je jezelf verliest. Ervaar jij dit zelf ook?

Belangrijk is om te onthouden dat bijna alle grote transformaties verwarring teweeg brengen. Je zult het oude moet afbreken om ruimte te maken voor nieuwe inzichten. Persoonlijke groei en in contact komen met ons ware zelf is een belangrijk onderdeel van ons leven. We zouden nooit moeten stoppen met onszelf ontwikkelen. Er zijn verschillende fasen in deze reis naar totale verbinding tussen onze geest, ons lichaam en onze ziel. Wanneer je ziel zich ontwikkelt en je ouder wordt, komt er een soort ziel-puberteit op gang. Deze kunnen je helpen om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van je ziel.

De eerste fase van het spiritueel ontwikkelen herken je door de veranderingen die zich plaatvinden in je leven. Het valt je misschien op dat je op een punt bent waarin je je meer bewust wordt van gevoeligheden. Hierdoor besteed je meer tijd aan het observeren van mensen, hun gedrag de toon van spreken of hun lichaamstaal. Je opent als het ware je ogen voor wat er om je heen gebeurt, waardoor je start met het waarnemen van veranderende energieën. Hoe meer je observeert, hoe meer je op zal merken dat je dagelijkse gedrag verandert. In de tweede fase wordt je je meer bewust van je energie, je bijdrage aan je gemeenschap en hoe je anderen energetisch raakt. Er vindt een verschuiving plaats om vriendelijker, geduldiger, attenter en behulpzaam voor degenen om je heen te zijn. Je voelt meer een drang om een beter persoon te worden.

 

In de derde fase hunker je naar ziel-bevredigende informatie en zoek je spirituele verlichting. Je gaat op zoek naar video’s, boeken of cursussen die je helpen om je ziel te ontwikkelen en je spirituele, New Age, holistische wijsheid geven. Je gebruikelijke verlangen om jezelf af te leiden met materiële items, alcohol en feesten lijkt van de ene op de andere dag te verdwijnen. Dit is de start van fase vier. Je bent nu meer geneigd om de natuur in te gaan. Voorheen vond je wandelen in het bos misschien saai, maar nu je je spiritueel aan het ontwikkelen bent word je als een magneet naar groene gebieden getrokken. Je in de natuur begeven helpt je namelijk met naar binnen keren omdat je minder wordt afgeleid door allerlei externe prikkels. Je voelt misschien zelfs de drang om bomen waar je eerst straal aan voorbij liep aan te raken. Ook kan je je tijd meer gaan besteden aan het schrijven, lezen, het doen van yoga en mediteren. Je begint jezelf langzaam te omringen met gelijkgestemde zielen. Dit kan er wel voor zorgen dat je je soms eenzaam voelt. Je bevindt je in een transformatieproces en bent meer naar binnen gekeerd dan voorheen. Het lijkt bijna op een zuiveringsproces waarbij je je leven reinigt van alles en iedereen die je niet langer dient.

 

Fase vijf gaat over het openstellen. Wanneer je je opent, begin je echt te accepteren waar je bent en waarom je daar bent. Je wordt zo oplettend van de veranderingen in je leven dat je ook openstaat voor het verwelkomen van meer verandering. Degenen die verandering verwelkomen, zijn in een goede gemoedstoestand en een geweldige zielstoestand. In de laatste fase leer je dat iedere verandering, verschuiving en verlangen onderweg je dieper in je ziel brengt. Je begrijpt dat alles een grotere betekenis heeft en staat open voor alles wat je pad kruist. Je bent verbonden geraakt met het doel van je ziel.

Spiritueel ontwaken is geen proces met een duidelijk begin-, en eindpunt. Misschien wel de beste manier om te bepalen hoe ver je op weg bent, is aanvoelen hoeveel je van jezelf houdt. Waarbij ‘van jezelf houden’ meer is dan een vaag begrip. Het betekent dat je niets doet dat tegen je werkelijke behoefte in gaat. Je maakt dus keuzes in je relatie, werk, vriendschappen etc. die passen bij je innerlijke behoeften. Dat is lang niet altijd makkelijk en voelt soms egoïstisch, maar is wel essentieel om je eigen pad te vinden en spiritueel te ontwaken.

 

 

 
Gerelateerd:
Meditatie | Dit is mijn Toekomst
Meditatie

Er zijn verschillende vormen en technieken van meditatie, maar over het algemeen gaat het om het observeren van je gedachten zonder erdoor meegesleept te worden....