Hoog gevoeligheid | oorzaak

Hoog gevoeligheid wordt in een reeks artikelen door Ineke Heitink als ervaringsdeskundige uiteen gezet. Ineke Heitink is actief als spiritueel healer, mediamiek kinderwerker, medium en Soul body fusion practitioner. 

Schrijven over hoog gevoeligheid is nog niet zo simpel omdat er al zoveel over geschreven is. Toch wil ik hier wat over schrijven vanuit mijn perspectief. Hoog gevoelige personen worden ook HSP (hoog sensitief persoon) genoemd. Hoog gevoeligheid komt voor bij zowel volwassenen als kinderen. Wetenschappelijk gezien betekent hoog gevoeligheid dat het zenuwgestel van deze volwassenen en kinderen gevoeliger is. Om het nog iets concreter uit te leggen, deze mensen hebben een erg actieve amygdala. De amygdala is een kern van neuronen. De amygdala hoort bij het limbisch systeem en speelt een grote rol bij de verwerking van prikkels. Deze kernen van neuronen leggen verbanden tussen de informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is. Die worden dan weer aan emoties gekoppeld.

Leuke uitleg, maar wat betekent dit nu in het dagelijks leven van al deze kinderen en volwassenen? Door dit extra fijngevoelige zenuwstelsel en een heel actieve amygdala kunnen deze mensen gemakkelijk overweldigd en overprikkeld raken. Vooral in een omgeving met veel prikkels nemen zij alles op een spons. Denk bij een omgeving met veel prikkels aan kinderen op school, kinderen tijdens de les of verjaardagen. Ook kunnen er veel prikkels ontstaan in een relatie, binnen gezinnen of in winkels. Alles waarbij mensen zijn betrokken kan deze reactie veroorzaken.

Volgens de cijfers is 15% tot 20 % van de bevolking hoog gevoelig. Ik ben persoonlijk van mening  dat dit hoger ligt omdat het vaak niet wordt herkend en de stempel ADHD-ADD-PDD NOS-depressie of chronisch vermoeidheidssyndroom krijgt. Hoog gevoelige personen hebben dus een natuurlijke aanleg. Het hoeft geen stoornis, ziekte of probleemgeval te zijn. Het is een hele opluchting voor velen dat dit wetenschappelijk wordt onderbouwt en dat de persoon als  normaal beoordeeld mag worden. Maar is het echt wel zo eenvoudig? Hoe  komt het dan dat er zoveel mensen moeite hebben met hun hoog  gevoeligheid?

Het vervolg op deze blog gaat over het erkennen van hoog gevoeligheidHeeft u vragen over hoog gevoeligheid dan kunt u uw vragen stellen aan Ineke via 0909-9535 boxnummer 195.

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid

Een HSP’er beleeft de wereld namelijk veel intenser dan gemiddeld. Zij hebben een fijner afgesteld zenuwstelsel, die tot aan de kleine details waarneemt. ...