Klik hier voor meer informatie over | Hooggevoeligheid
Coaches met deze expertise:

Hooggevoeligheid

Hoog gevoelige mensen, ook wel aangeduid met de term HSP’er. In onze huidige tijd krijgen wij steeds meer prikkels te verwerken. Per dag krijgen wij net zoveel prikkels te verwerken als vroeger in één jaar. Niet zo vreemd dus dat een hoog sensitief persoon eerder last heeft van overprikkeling, als het ware “overlopen”. Hooggevoeligheid komt dan ook steeds vaker voor in de wereld waarin wij zitten. Een wereld die steeds sneller gaat en steeds meer van ons verwacht. Een HSP’er beleeft de wereld namelijk veel intenser dan gemiddeld. Zij hebben een fijner afgesteld zenuwstelsel, die tot aan de kleine details waarneemt. Het kost meer tijd en energie om alle opgedane details en indrukken te verwerken. Een hoog sensitief persoon is vaak zeer intuïtief, creatief, kan mensen snel doorgronden (emoties aanvoelen), de vinger op de zere plek leggen en zij voelen zich nauw verbonden met de natuur, mensen en dieren. Trekken het lot van de aarde, mensen en dieren vaak erg aan en kunnen intens genieten van muziek.


Volg ons ook op Whatsapp

 

Sensitiviteit

 

De meeste HSP’ers mijden het liefst grote mensenmassa’s, omgevingen waar veel (harde) geluiden of fel licht is. Dit komt omdat deze indrukken veel harder binnen komen (zoals geluid, licht, emoties en pijnklachten), waardoor men zich snel overweldigd kan voelen door de vele informatie die ze in korte tijd te verwerken krijgen. HSP’ers reageren vaker gevoeliger op bewerkte voedingsproducten en medicatie. Hooggevoeligheid komt bij zo’n 1 op de 5 mensen voor. Ieder mens is uniek. Een hoog sensitief persoon ervaart de sensitiviteit op zijn/haar eigen manier. Je kunt HSP’ers in twee groepen indelen. Zo’n 70% van hoog sensitieve mensen zijn van nature rustig en introvert. Zij voelen zich goed bij een rustig en regelmatig leven, zonder te veel risico’s. Hooggevoeligheid komt vaak voor bij kinderen en ouders ondervinden daar vaak problemen mee. Zo’n 30% van de HSP’ers zijn meer extravert en op zoek naar uitdagingen. Deze hsp’ers worden ook wel ‘high Sensation Seekers’ (HSS’ers) genoemd.

Hoogsensitief kenmerken

Aan de ene kant zijn Hoog sensitieve mensen snel verveeld en willen ze een uitdaging, maar ook zij zijn snel overprikkeld. Ze leven hun leven door als het ware tegelijk op de rem als op het gaspedaal te staan. Ze kunnen zeer ver over hun grenzen gaan, waarna ze lange tijd nodig hebben om weer helemaal bij te tanken, waarna ze dan weer vol gas kunnen en willen gaan. Overprikkeling bij zowel kinderen als bij volwassenen kan zich uiten in vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen, in zichzelf keren tot aan burn-out. Voor een hoogsensitief persoon is het belangrijk om de tijd te nemen om de vele opgedane indrukken te kunnen verwerken in een prikkelarme omgeving en zichzelf deze tijd te gunnen. Regelmatig pas op de plaats, genoeg oplaadmomenten in een prikkelarme omgeving en het stellen van grenzen (tot hier en niet verder), voldoende ontspanning en plezier creëren. Leren te vertrouwen op de eigen intuïtie en verdiepen in hoog sensitiviteit kan inzichten geven hoe er beter mee om te leren gaan. Bekijk hier de mediums die gespecialiseerd zijn in hooggevoeligheid.

Coaches die nu beschikbaar zijn: