Hout en chi is je spirituele steun in de lente

Wanneer de temperatuur boven de tien graden uitstijgt en de eerste lentezon door de grauwe grijze winterwolken heen breekt staat iedereen acuut positiever in het leven. We duiken de tuin in, we gaan het terras op, lopen iets te vroeg in T-shirts en liggen nog net niet in bikini. Voor velen de beste en mooiste tijd van het jaar. Pasgeboren lammetjes, kalfjes, eendjes en die vrolijke koeien die weer de wei in mogen. ’s Ochtends worden we wakker met het gefluit van de vogels en het gevoel dat de zomer niet lang meer op zich wacht. Maar wat betekend dit op spiritueel gebied?

 

In de lente komt hout weer tot uitdrukking, het vertegenwoordigt de groeikracht in de natuur, een vrije energiestroom. De lentezon zie je elke dag wat hoger aan de hemel in haar boog die ze maakt voordat ze de aarde weer raakt. Het wordt steeds wat warmer, vroeger licht en de dagen worden langer. De lente staat bekend om het ontkiemen van planten, bloemen en groenten. Het is de juiste tijd om je Chi rustig te activeren. Zoals alle begin (o.a. de lente) begint het langzaam en rustig.

Chi is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, vaak omschreven als adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat. Je ziet het ook steeds vaker: mensen die in parken rustige oefeningen doen zoals Chi Kung en Tai Chi. Het is een prachtig gezicht vol rust en harmonie. Lichamelijke klachten verminderen vaak door deze eenvoudige en zachte oefeningen. Het zorgt er simpelweg voor dat je je energieker voelt en gezonder. Het is verleidelijk om op de eerste warme, zonnige dag in de lente naar buiten te stormen, maar probeer het stap voor stap.

De natuur is constant aan verandering onderhevig, telkens volgens een vast patroon: ontstaan, groei, bloei, verval en afsterven. Op basis van deze zichzelf herhalende cyclus ontstond een paar duizend jaar geleden de Chinese filosofie Wu Xing van de vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Je kunt het zien als vijf opeenvolgende fasen waarbij Hout gekoppeld is aan de lente, Vuur aan de zomer, Aarde aan de nazomer, Metaal aan de herfst en Water aan de winter. Geen andere tijd van het jaar heeft zulke diepe krachten en extreme veranderingen als maart. De periode van plannen en dromen zijn voorbij en bereiden ons voor op de geboorte ervan. Maart leert ons de energie die wij vergaard hebben gedurende de winterrust, te transformeren. Wij kunnen nu onze eigen zaden zaaien, letterlijk en figuurlijk, in samenwerking met de ‘spirit’ en met het land, zodat we ons ervan kunnen verzekeren dat we de dingen waarvan we dromen kunnen waarmaken, om onze visie in de materie neer te zetten. Dit lukt echter alleen als je hout energie in balans is. Hout heeft een stuwende kracht naar boven en naar buiten. Is jouw Hout energie in balans, dan geeft dit element je de kracht en moed om in de winter gemaakte plannen ook daadwerkelijk te realiseren. Je bent dynamisch, gemotiveerd en neemt volle verantwoordelijkheid voor je leven. Wanneer je Hout energie uit balans is, ben je niet in staat om concreet actie te ondernemen en voel je je besluiteloos. De kans is dan groot dat je te maken krijgt met irritatie, boosheid of zelfs woede. Is deze woede op jezelf gericht dan kunnen er depressieve gevoelens ontstaan en kan je in de slachtoffer rol schieten. Kijk ook niet gek op als je in deze tijd van het jaar een sterkere drang naar koffie of alcohol ervaart want ook dat hoort bij een verstoorde Hout energie. Fysiek merk je dit door spanningen in je nek en schouders en rusteloze benen. Het is daarom geen slecht idee om het Hout element gedurende de lente extra te ondersteunen, bijvoorbeeld door meer te bewegen, meer groen aan je leven toe te voegen en van voldoende slaap je prioriteit te maken. Maar wat je óók kunt doen is een vleugje sandelhout aan je leven toe voegen. Een van de grootste verdiensten van sandelhout is dat ze een verbinding tot stand brengt tussen je wortelchakra en je kruinchakra. De geur van sandelhout stimuleert bovendien het herstel in je hormonale evenwicht.

 

De Redactie van Dit is mijn Toekomst

 

 

 

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Energieomzetting
Energieomzetting

Benieuwd hoe het energetisch lichaam werkt en hoe je deze het beste kunt verzorgen?...