Slaap lekker hsp

Het buurjongetje op de hoek, die moeder van school, de cursiste op yogales, de collega op kantoor: hoogsensitiviteit. Het fenomeen dat sommige mensen - van jongs af aan - anders zijn dan anderen. Dat ze uitgeput raken van veel geluid en licht. Dat ze na een feestje minstens een dag moeten uitrusten. Dat ze vaker moeten huilen, meer tijd alleen nodig hebben. Dat ze de emoties van anderen net zo sterk ervaren als die van henzelf - en zich ook verantwoordelijk voelen voor het welzijn van anderen. Hoogsensitiviteit is geen eenduidig begrip. Bij de een ligt de nadruk op overgevoeligheid voor licht, geluid en drukte. De ander is super empathisch of als het om het dagelijkse nieuws gaat, komt alles bij hoogsensitieve mensen harder binnen. Vrijwel allemaal hebben ze regelmatig de behoefte om alleen te zijn. De neiging tot piekeren of reflecteren, is ook iets waar veel hoogsensitieve mensen zich in herkennen.

 

De slaap vatten is ook zo’n dingetje. Soms slaap je heel licht omdat je voelsprieten ook ‘s nachts uitstaan en je allerlei dingen oppikt. En soms word je in de loop van de nacht wakker en duurt het heel er lang voordat weer in slaap valt. Als HSP ben je extra gevoelig voor indrukken en krijg je de hele dag door veel meer informatie binnen uit je omgeving en verwerk je alles op een intenser niveau. Ook ben je je veel meer bewust van je gedachten en gevoelens en je ervaart deze sterker dan iemand die niet hoog gevoelig is. Wanneer dit dag in, dag uit doorgaat en jij jezelf niet oplaadt, dan raak je overprikkeld. Je krijgt meer binnen dan je kunt verwerken, wat voor onrust zorgt in je lichaam, hoofd en gevoelens. Dit maakt in slaap vallen lastig.

 

Je verwacht het misschien niet, maar je kunt je hooggevoeligheid ook gebruiken om juist in slaap te komen. Door je hooggevoeligheid is je waarnemingsvermogen groter en zo kan je natuurlijke en spirituele ondersteuning je helpen om heerlijk te slapen en uitgerust wakker te worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te mediteren. Meditatie helpt je te ontspannen en de indrukken van de dag te verwerken. Je zet jezelf even op pauze waardoor je weer bijkomt. Het voorkomt dat je overprikkeld raakt en zorgt ervoor dat je met alles van buitenaf beter omgaat, een soort versterking en bescherming te gelijk.

Een etherische olie zou je ook kunnen helpen bij het vatten van je slaap. Neem bijvoorbeeld de geuren lavendel en ylang ylang. Deze hebben een ontspannende en zinnenprikkelend effect op je. Je kunt natuurlijk ook zelf verschillende oliën uitproberen om te ervaren welk effect het op jou heeft. De olie kun je gebruiken in een aroma verdamper, op een watje of zakdoekje druppelen en naast je bed of kussen leggen. Wat ook goed werkt, is een plantenspuit die je heel fijn kan laten vernevelen. Voeg een paar druppels olie toe aan het water en spray dit in de hoeken van de kamer.

 

Planten en kruiden worden ook al eeuwenlang gebruikt om ons te ondersteunen of te genezen. Tegenwoordig zijn we het contact met de natuurlijke en helende werking van voeding, planten en kruiden een beetje kwijtgeraakt. Maar dit kunnen we weer terugvinden met het gebruik van bijvoorbeeld allerlei soorten kruidenthee. Er zijn vele planten die van oudsher bekend staan om hun rustgevend effect, zoals citroenmelisse, valeriaan, hop, passiebloem, lavendel en kamille.

Ook edelstenen hebben een invloed op jouw energie en de energie van de ruimte. Rozenkwarts is een hele zachtroze edelsteen en staat bekend als de steen van zachtheid en liefde. Rozenkwarts heeft een ontspannende werking en zorgt voor een rustige slaap en vermindert angstige dromen. Je kunt de rozenkwarts op je nachtkastje leggen, onder of naast je kussen.

Als je al lange tijd onrustig slaapt dan kan je slaapritme flink in de war zijn. Blijf vertrouwen op je lichaam en je vermogen te veranderen. Je lichaam wil ook niets liever dan dat jij goed slaapt, waardoor ook je herstellend vermogen flink toeneemt. Dus werkt een geleide meditatie, kruidenthee of een etherische olie niet direct? Geef het niet te snel op, je lichaam heeft tijd nodig om weer een gezond bioritme te krijgen.

 

De redactie van Dit is mijn Toekomst

 

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Hooggevoeligheid
11-4-2017
Hooggevoeligheid

Een HSP’er beleeft de wereld namelijk veel intenser dan gemiddeld. Zij hebben een fijner afgesteld zenuwstelsel, die tot aan de kleine details waarneemt. ...