Valentijnsdag en spiritualiteit

Valentijnsdag, ook wel bekend als de dag van de liefde, is een moment waarop mensen wereldwijd hun genegenheid en liefde voor elkaar tonen. De dag van de liefde, is meer dan het uitwisselen van bloemen, chocolade en liefdevolle kaarten. Het heeft een intrigerende geschiedenis die teruggaat tot het oude Rome, maar wat als we de betekenis van Valentijnsdag verdiepen en het verbinden met spiritualiteit?

Romeinse Oorsprong

De oorsprong van Valentijnsdag wordt vaak toegeschreven aan het oude Rome, waar de festiviteiten rond 14 februari werden gekoppeld aan de vruchtbaarheidsgodin Juno. Tijdens de vieringen werden namen van ongehuwde jonge vrouwen in een kom gegooid, waarna vrijgezelle mannen een naam trokken. Deze gekozen vrouw werd hun partner tijdens de festiviteiten, en soms bloeide er ware liefde op.

Een andere theorie is dat Valentijnsdag verbonden is met de christelijke heilige Valentinus. Er zijn verschillende verhalen over wie deze heilige was, maar een populaire versie suggereert dat hij in de 3e eeuw na Christus in het geheim huwelijken voltrok voor soldaten die volgens keizer Claudius II niet mochten trouwen. Toen zijn daden werden ontdekt, werd Valentinus ter dood veroordeeld op 14 februari. Voor zijn executie stuurde hij een afscheidsbrief naar de dochter van zijn cipier, ondertekend met "Van je Valentijn," wat mogelijk de oorsprong is van het schrijven van liefdesbrieven op deze dag.

Middeleeuwen en Poëzie

Tijdens de middeleeuwen werd Valentijnsdag geassocieerd met het begin van de vogeltrek, een tijd waarin vogels begonnen met paren en het nieuwe leven begon. Deze symboliek van liefde en vruchtbaarheid versterkte de romantische betekenis van de dag. In de 14e en 15e eeuw werd Valentijnsdag steeds meer gekoppeld aan romantiek. Het schrijven van liefdesgedichten werd populair, en de uitwisseling van handgeschreven liefdesbriefjes nam toe. Geoffrey Chaucer, een Engelse dichter, wordt vaak gecrediteerd voor het populariseren van Valentijnsdag als een dag van romantiek in zijn werk "The Canterbury Tales."

Commerciële Opkomst

Valentijnsdag evolueerde in de loop van de tijd tot een commercieel evenement, waarbij de uitwisseling van kaarten, bloemen en chocolade de norm werd. In de 19e eeuw begonnen massaproductie van Valentijnskaarten en de opkomst van de bloemenindustrie de populariteit van de dag te vergroten. Vandaag de dag wordt Valentijnsdag wereldwijd gevierd, met geliefden die elkaar tonen hoeveel ze om elkaar geven. Of je nu kiest voor een intiem diner, een doordachte kaart of een simpel gebaar, de essentie van Valentijnsdag blijft het vieren van de liefde in al haar vormen. 

Liefde als universele energie

Spiritualiteit benadrukt vaak de kracht van liefde als een universele energie die alle aspecten van het leven doordringt. Valentijnsdag biedt ons de gelegenheid om deze liefde te erkennen en te vieren, niet alleen romantische liefde, maar ook liefde voor familie, vrienden en medemens. In spirituele tradities wordt liefde vaak gezien als een krachtige helende energie. Het uiten van liefde op Valentijnsdag kan dienen als een spirituele oefening, waarbij we bewust liefdevolle intenties en energie sturen naar de mensen om ons heen. Dit kan niet alleen de ontvanger ten goede komen, maar ook de gever, omdat het uiten van liefde onze eigen spirituele groei kan bevorderen.

De oorsprong van deze romantische dag mag dan wel teruggaan tot oude tijden, maar de boodschap is tijdloos: liefde verdient het om gevierd te worden. Bij 'Dit is mijn Toekomst' vieren we ook Valentijnsdag met een leuke avonduitzending op 14 februari om 19:00uur waarin Tarot Expert Esther Smallegoor je meer over de liefde kan vertellen! 

 

 

 

 
Gerelateerd:
 
Amandala's Astro Tarot 21 t/m 27 februari
21-2-2022
Amandala's Astro Tarot 21 t/m 27 februari

Benieuwd wat de komende week je gaat brengen? Kijk elke maandag naar ‘Amandala’s Astro Tarot’......