Versterk je nazomerse energie

Wanneer de maand augustus afloopt begint volgens de Chinese elementenleer de nazomer. Zij kennen niet vier maar vijf seizoenen. Bij de start van de nazomer vindt er een verschuiving plaats van het element Vuur naar het element Aarde. De nazomer duurt tot eind september. Deze periode zorgt ervoor dat de omschakeling van volle yang energie in de zomer mooi overloopt naar de yin energie in de herfst en winter. Je doet er verstandig aan om de komende weken mee te bewegen in het ritme van de natuur. Hierdoor zal je namelijk minder vatbaar zijn voor griep en verkoudheid in het najaar.

 

Wanneer je een gevoelig persoon bent en je gevoelig bent voor het ritme van de natuur, dan voel je het waarschijnlijk al in de lucht hangen. De zomer is over zijn hoogtepunt heen, wat ons langzaam maar zeker in de tussenliggende zone tussen de zomer en de herfst brengt. De Chinezen zien deze periode als een apart seizoen: de nazomer. De piek van mannelijke yang energie is voorbij en vrouwelijke yin energie wint aan kracht. Dit heeft effect op alles in de natuur dus ook op  jou als mens. Meer ‘yin’ worden betekent meer rust toelaten en je meer verbinden met de kalme, ontvangende, vrouwelijke natuur. Beweeg je niet mee met de flow van de energie en negeer je de hints van de natuur dan is de kans groter dat je yang energie je opbrandt. Hierdoor ben je ook meer vatbaar voor terugkerende en langdurige verkoudheden en griep in het najaar.

 

Aarde-energie heeft een ‘naar binnen kerende’ beweging in tegenstelling tot het naar buiten bewegen van de Vuurenergie die in het eerste deel van de zomer heerst. Door deze verandering is het handig om jezelf even apart te nemen voor reflectie. Stel je zelf eens de vraag wat het afgelopen half jaar je heeft gebracht? Wat is niet voor herhaling vatbaar? En wat heb je eigenlijk veel te weinig gedaan? Als je optimaal het najaar en de winter in wilt gaan is het nu tijd om eens naar binnen te kijken. Daarnaast is het ook belangrijk om de focus op de zorg voor jezelf te leggen. Aarde-energie draait om voeden en zorgen voor, maar dat betekent wel dat je in eerste instantie goed voor jezelf zorgt. Dus plan maar tijd voor jezelf in!

 

Wanneer je Aarde-energie op een laag pitje staat, zorg je vaak beter voor de ander dan voor jezelf. Daarnaast wil je bij een lage Aarde-energie je ook wel eens meer zorgen maken. Is dat voor jou herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd dat je technieken leert om controle te krijgen over je denken zodat je meer rust in je hoofd krijgt. Eén daarvan is meditatie. De Vuur-energie van de vroege zomer was één en al beweging en activiteit maar nu is het tijd om langzaam weer wat rust in te bouwen. Ga lekker even met je voeten in een bak water, doe een meditatie, luister naar rustige muziek of geniet van een power-nap. Het is tijd om bij te tanken en je bewust te worden van de verandering die het seizoen gaat maken.

 

Bij Aarde-energie hoort ook aarden, gronden en gecentreerd zijn. Ben je dit niet dan ben heb je een druk hoofd, dan denk je veel en dan ben je minder geconcentreerd en gefocust. Aarden is dan geen overbodige luxe. Sterker nog, het is eerder een noodzaak als je goed in balans wilt zijn en blijven. Je kunt aardingsoefeningen doen, een kwartiertje door de tuin stappen op je blote voeten, kleien of lekker met je handen in de tuin wroeten. Qua eten is het belangrijk om langzaam die warmte weer in de voeding terug te brengen, misschien ook wat machtiger voedsel. Als je tijdens de zomer veel op salades heeft geleefd is dat ook best een overgang. Of een een kopje thee in plaats van die ijskoude ice-tea en een heerlijk soepje in plaats van die rauwe tomaat en komkommer. Misschien moet je er nog niet aan denken, maar je energie zal je zeker dankbaar zijn! Net zoals ‘gewone’ voeding belangrijk is voor je Aarde-energie, is ‘mentale’ voeding net zo belangrijk. Is dat bij jou op peil? Weet jij eigenlijk wel wat voor soort mentale voeding jou voedt? Dat zijn vragen die je nu eens kunt onderzoeken.

 

Dit is mijn Toekomst Redactie

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Astrologie
28-2-2018
Astrologie

Astrologie is een symbolentaal. Door de interpretatie van deze symbolen (de planeten aan de hemel) wordt gekeken naar het verband tussen de verschijnselen aan de hemel en het leven op aarde...