Medicijnwiel

Het Medicijnwiel is een spiritueel en symbolisch concept dat voornamelijk wordt gebruikt door inheemse culturen in Noord-Amerika, zoals de indianenstammen. Het wordt gebruikt als een sjamanistisch hulpmiddel voor genezing, spirituele groei en het begrijpen van de cycli van het leven. Het Medicijnwiel vertegenwoordigt de verbinding tussen alle aspecten van het bestaan, inclusief de fysieke, mentale, emotionele en spirituele dimensies. Voor de Indianen zijn wij allemaal een vonk van de Great Spirit, net als de dieren, planten en stenen. Ons fysieke lichaam is het vervoermiddel van onze geest, om zo ervaringen op te doen waar lessen uit geleerd kunnen worden, om steeds wijzer te worden, en het Medicijnwiel kan hierbij hulp bieden. Het medicijnwiel staat als het ware symbool voor onze levensweg. Het betekent een krachtige energie waar je onbeperkt gebruik van kunt maken, het betekent ook hogere kennis en wijsheid. Dus het Medicijnwiel kun je omschrijven als de cirkel van kennis die kracht geeft en alles omvattend is.


De kringloop van het leven en de schepping.

Het medicijnwiel symboliseert de kringloop van het leven en de schepping. De 36 stenen hebben hun eigen plek en betekenis in het wiel. In het midden ligt de 'Schepper'. Daar omheen liggen 7 stenen, je begint altijd in het oosten en gaat met de klok mee. De 1e steen is moeder Aarde, dan vader Zon, grootmoeder Maan, en de vier elementen: aarde (Schilpad-clan), water (Kikker-clan), vuur (Havik-clan) en lucht (Vlinder-clan).

 

In de buitenste cirkel liggen 4 stenen die de specifieke natuurkrachten van de 4 windrichtingen vertegenwoordigen en de 12 stenen voor ieder dierenriemteken.

De stenen van de 4 windrichtingen verbinden de buitenste met de binnenste cirkel. Ieder van de 12 totemdierstenen op de buitenste cirkel vertegenwoordigt een specifieke kwaliteit van het leven. Het leggen van een medicijnwiel is een ritueel wat van die plaats een 'krachtplek' maakt. De cirkel is heilig en mag alleen via de paden van de vier windstreken worden betreden.

Het aardse leven wordt gesymboliseerd door de cirkel die begint in het oosten van het medicijnwiel. Hier krijgt de Spirit een fysiek lichaam, de geboorte van een kind. Het oosten heeft een gele kleur, de kleur van de opkomende zon en van verlichting.

Het kind groeit op en komt als puber terecht in het zuiden. De kleur van het zuiden is rood, de kleur van levensenergie en bloed. De weg gaat verder naar het westen tot in de volwasenheid. Hier is de kleur zwart, de kleur van de vormeloosheid waaruit alle vorm voortkomt.

Vervolgens komen we in het noorden waar men de ouderdom tegemoet gaat, de kleur is hier wit, de kleur van het licht. Van hieruit gaan we weer in het oosten waar het lichaam weer terug gegeven word aan de aarde. De cirkel begint opnieuw.

 

Het Medicijnwiel wordt vaak gebruikt als een gids voor persoonlijke groei, genezing en evenwicht. Mensen kunnen het Medicijnwiel gebruiken om inzicht te krijgen in hun leven, hun relaties, hun spirituele pad en om balans te brengen tussen verschillende aspecten van zichzelf.

Het is belangrijk op te merken dat het Medicijnwiel een heilige en cultureel betekenisvolle praktijk is voor inheemse culturen. Bij het verkennen of gebruiken van het concept is het respecteren van de tradities, kennis en spirituele overtuigingen van deze culturen van groot belang.

Coaches die nu beschikbaar zijn:
Deskundig & Betrouwbaar
Deskundig & Betrouwbaar
Beoordeling
(9,8 / 10)
2.662 beoordelingen
277.027 gesprekken
Deskundig & Betrouwbaar
Bekend van RTL