Hsp energiehuishouding

Een hoog sensitief persoon, neemt veel meer waar uit zijn omgeving. Kleine details in de omgeving worden eerder opgemerkt en ook de psychologische toestand van anderen om zich heen worden sterk ervaren. Zo kan het voorkomen dat een hoog gevoelig persoon soms ineens een wisselende stemming ervaart. Dit kan in veel gevallen komen door de psychische toestand van een of meerdere mensen om hem heen omdat hij of zij direct de stemming van een ander oppikt. Dit kan het leven zwaarder maken, dus hoe kun je dit verlichten?

Hoe laat je los wat jou zwaarte geeft als hoog gevoelig persoon? Laat los wat je geen energie geeft en omarm wat je wel energie geeft. Het is belangrijk om een balans te vinden in bezigheden die je energie geven en dingen die energie kosten. Hoog gevoelige mensen verliezen energie door te piekeren en het gevoel te hebben dingen te ‘moeten’. Activiteiten die juist energie opleveren zijn bezig zijn in de natuur, creatief zijn en het onderhouden van warme contacten. Ook is het van belang in de gaten te houden of de meest nabije mensen in je leven gevers of nemers zijn. Het kan namelijk erg energievretend zijn om veel nemers in je directe omgeving te hebben. Kies hoeveel tijd je met ze doorbrengt.

 

Laat de zwaarte van externe factoren los

Zwaarte van buitenaf heeft ongemerkt invloed op hoe je je voelt. Spanningen, ruzies en verdriet komen intens binnen wanneer je hoog gevoelig bent. Niet alleen is het niet prettig wanneer je aanvoelt dat een omgeving niet harmonisch is, het kan ook veel onrust en spanning veroorzaken. Hoog gevoelige mensen voelen zich over het algemeen erg verantwoordelijk en willen de harmonie graag behouden. Probeer te accepteren dat spanningen er soms zijn en ga niet overmatig controleren, want dit levert alleen maar meer zwaarte op. Hoog gevoelige mensen kunnen heftig reageren op zwaarte in de wereld, zoals politieke spanningen, geweld, natuurrampen en hongersnood. De psychische impact hiervan uit zich in het hebben van schuldgevoelens en een gevoel van machteloosheid. Een fysieke reactie, zoals hoofdpijn of buikpijn, komt ook vaak voor. Vaak helpt het om de informatie die je tot je krijgt via kranten, radio en televisie te vermijden of in ieder geval te beperken. Voel je niet schuldig als je niet van alles op de hoogte bent, maar maak keuzes in welke informatie je tot je neemt.

 

Rust en vergeef

Voor een hoog gevoelig mens kan het af en toe voelen alsof je zintuigen wijd openstaan, waardoor je veel indrukken te verwerken hebt. Zeker in onze huidige maatschappij ligt het prikkelniveau heel hoog. Wanneer je voelt dat je overbelast bent, sluit je zintuigen dan even af en neem een moment rust. Zo geef je je lichaam de mogelijkheid te ontladen. Niet alleen zintuigelijke waarneming, maar ook het opkroppen van woede of verdriet geeft spanningen in je lichaam. Het is daarom belangrijk te proberen jezelf en anderen zoveel mogelijk te vergeven. Vergeving geeft rust en schept ruimte in je hart. Door vergeving laat je oude verkrampingen los die ooit zijn ontstaan door kwetsing. Dit betekent echter niet dat je je gevoelens niet mag uiten. Leer luisteren naar de emoties die je bewust of onbewust onderdrukt, want dit zal vrijheid en innerlijke kracht opleveren en het uiteindelijk makkelijker maken te vergeven.

 

Tijd voor jezelf

Doe je dat wel genoeg? Als je hoog gevoelig bent doe je er goed aan om genoeg tijd voor jezelf in te plannen. Plan niet alleen tijd in voor ontspanning, maar besteed die tijd ook echt aan jezelf. Gebruik stilte om te luisteren naar je lichaam en te voelen wat er in je omgaat en waar je behoefte aan hebt. Hoog gevoelige mensen zijn namelijk meer bezig met de gevoelens van anderen dan met wat ze zelf voelen. Terwijl er zoveel is om te verwerken of te relativeren om van zwaarte af te komen. Pijn maar ook relatie- en bindingsangst kunnen een herhalend patroon worden en je relaties zwaarte geven. Wees je bewust van jezelf en ruim op wat je vanuit je basis aan zwaarte hebt meegenomen, zodat je aan een gezondere basis kunt gaan werken. Zo is het belangrijk om grenzen te leren stellen en jouw grenzen goed aan te voelen. Wees hierbij niet bang voor afwijzing. Ook zul je moeten leren luisteren naar je lichaam en intuïtie. Dit gaat het beste wanneer je genoeg rust neemt; door rust sta je beter in contact met je gevoel en zul je subtiele signalen op tijd aanvoelen.

 

Acceptatie

Het is misschien lastig als je eenmaal hebt ondervonden dat je iets moet accepteren, maar vooral bij hoog gevoelige mensen gaat er al gauw een innerlijke worsteling aan vooraf. Dit is zeker niet slecht. Soms heb je als mens enige zwaarte nodig om tot de kern te komen en eraan herinnerd te worden hoe je wilt leven. Een situatie accepteren is niet zwak of passief, maar duidt juist op actie; je kiest voor omstandigheden en gaat erin mee.

Een zeer positief punt, is dat hoog gevoelige mensen alles intensief beleven, waardoor ze ook intens kunnen genieten. Een hoog gevoelig systeem stelt je in staat om oog en oor te hebben voor kleine, alledaagse dingen en daar intens van te genieten. Door te werken aan een gezonde en goede basis, kun je gaan bouwen aan een lichter leven en zul je je steeds meer richten op het positieve.

 

De redactie van Dit is mijn Toekomst

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Toekomst-Voorspellen-Liefde
11-4-2017
Toekomst voorspellen liefde

Benieuwd naar een toekomstvoorspelling in de liefde? Laat uw toekomst voorspellen rationele sferen en kom terecht bij onze betrouwbare mediums en paragnosten. ...