Bewustzijnsveruiming

Wanneer ben je bewust en wat is je bewustzijn? Een zeer interessante vraag waar tot op de dag van vandaag nog veel onderzoek naar wordt gedaan, maar waar wij mensen ook op dag basis bewust of onbewust tegenaan lopen. Luister ik naar mijn hart (emoties) of naar mijn hoofd (rationeel).

 

Wat is bewustzijn?

Als mensen nemen we elk moment waar en ervaren we onze dagelijkse bezigheden. We zien, horen, ruiken, voelen en proeven van het moment. Wanneer wij ons deze belevingen realiseren, zijn we bewust van alles wat we doen als mens. Heel jouw belevingswereld is jouw realiteit. Zonder ons bewustzijn, herkennen we niet waar we ons bevinden in het hier en nu. We verdelen we het bewustzijn in 3 onderdelen: bewust, onderbewust en onbewust.

 

  1. Bewustzijn

Wanneer we het ‘bewustzijn’ bespreken, dan hebben we het over alle rationele processen die wij kunnen waarnemen en herkennen. Zoals het schrijven van een brief of schilderen van een doek. Echter zijn we ons van minder dingen bewust dan we denken, omdat we veel van wat we doen ‘automatisch’ gaat waardoor we minder stil staan bij wat we echt doen. Dit komt doordat we vaak veel dingen tegelijk doen, teveel hooi op onze vork nemen en daardoor meer behoefte hebben aan mindfulness.

 

  1. Onderbewustzijn

Ons onderbewuste bevind zich onder ons bewustzijn. Niet bepaald de momenten en belevingen die ons selectief geheugen uitkiest, maar juist tot zekere hoogte opslaat. Dit is de kennisbank die ineens omhoog komt op momenten waarbij je het niet had verwacht of de kennis die je bezit waarvan je niet had gedacht dat je het zou onthouden of opslaan.

 

  1. Onbewust zijn

Ons onbewuste is de laag die alle ervaringen, kennis en processen bezit waar we nooit echt goed bij hebben stilgestaan of bewust van zijn geweest. Iets wat we voor als vanzelfsprekend hebben gezien wegens onze omgevingsfactoren. We hebben het bij het onbewuste ook wel eens over onze diepste overtuigingen die de grondlegger zijn van onze keuzes in dit leven en ons perspectief. Op het moment dat je bewuster wordt van je onbewuste, kan je de regie over jouw leven nemen in plaats van dat het onbewuste dit al doet. Dit noemen we bewustzijnsveruiming en speelt bij de NLP beoefenaar een belangrijke rol. Wil jij graag de regie van je leven terug in handen? Benader dan een van onze consulenten die gespecialiseerd zijn in bewustzijnsveruiming. 

Coaches die nu beschikbaar zijn:
Deskundig & Betrouwbaar
Deskundig & Betrouwbaar
Beoordeling
(9,8 / 10)
2.591 beoordelingen
274.516 gesprekken
Deskundig & Betrouwbaar
Bekend van RTL