Sterrenbeelden

De tweede taal van Nette Costeris is de astrologie. In deze blog legt Nette uit hoe sterrenbeelden zoals wij ze kennen, tot stand zijn gekomen.

Ieder sterrenbeeld wordt gekenmerkt door bepaalde eigenschappen. Voor ieder van de sterrenbeelden, ook wel dierenriemtekens genoemd, vind je een algemene beschrijving in onze astrologiepagina.

Persoonlijk gebruik ik liever de laatste naam, omdat de westerse psychologische astrologie niet meer werkt met de echte sterrenbeelden aan de hemel zoals heel vroeger wel het geval was.

De vroegere mens bestudeerde de hemel en probeerde daar cycli in te ontdekken. Men geloofde dat deze hemelse cycli ook op aarde een betekenis zouden hebben: ‘Zo boven, zo beneden.’ Men wilde de aardse chaos ordenen. Dit was in de vroege samenleving ook belangrijk. Men wilde ontdekken wanneer de oogst goed zou zijn, of wanneer de koning misschien om zou komen bij een veldslag.

De astrologie is een symbolentaal. Aanvankelijk werkte men met de echte sterrenbeelden, maar dit voldeed op den duur niet meer. Want de hemel is niet statisch, deze sterrenbeelden verschoven en daarnaast was het ene sterrenbeeld groter dan het andere. Men heeft toen de schijnbare baan van de Zon op de aarde geprojecteerd. Schijnbaar, omdat de Zon natuurlijk niet echt om de aarde draait, de aarde draait om de Zon. Het lijkt alleen zo, we zeggen de Zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. In de astrologie bekijken we de hemel vanaf de aarde gezien, vandaar de schijnbare baan van de Zon. We hebben de aarde tot middelpunt gemaakt. Deze schijnbare baan, die men de dierenriem of ecliptica heeft genoemd, heeft men ingedeeld op basis van de jaargetijden en in 12 gelijke stukken verdeeld. Elk teken bestaat dus uit 30 graden (12 x 30 graden = 360 graden = een cirkel). We beginnen bij het teken Ram, dat het begin van de lente, het jonge, het nieuwe symboliseert. Vandaar dat ik liever spreek over dierenriemtekens.

De beschrijvingen zijn algemeen, omdat de stand van de Zon het teken bepaalt. Maar naast de Zon werken we met nog 9 andere planeten (ik reken Zon en Maan hier voor het gemak even tot de planeten, alhoewel dit feitelijk niet juist is). In onze horoscoop staan ook de Maan, Mercurius, Venus, Mars, Saturnus, Jupiter, Uranus, Neptunus en Pluto. Deze planeten kunnen in een heel ander teken staan dan het teken van onze Zon en geven de nuancering. Korte algemene beschrijvingen dus, als u meer wilt weten over uw eigen teken neem dan gewoon even contact op. Dan kunnen we meteen zien hoe de andere planeten staan.

Tot slot, er bestaan geen goede en slechte tekens. Elk teken heeft zijn positieve en negatieve kenmerken, het is aan ons wat we ermee doen.

Nette Costeris

 
Gerelateerd:
Klik hier voor meer informatie over | Horoscoop
12-3-2018
Horoscoop

Horoscopen maken deel uit van de astrologie, een eeuwenoude praktijk die zich bezighoudt met de studie van de relatie tussen de bewegingen en posities van de hemellichamen en menselijke eigenschappen en gebeurtenissen....